давайте сюди рецепти приготування шашлика !!!

Тема у розділі 'Простофорум', створена користувачем serg9, 13 чер 2010.

  1. serg9

    serg9 Місцевий

    Авто:
    VW Passat B4 2E 1994
    нарешті прийшло літо, пора відпочинку.
    хотів би в цій темі побачити рецепти приготування шашлика. Бажано перевірені досвідом, які швидко і якісно готуються.
    я знаю лише один - майонез і сіль. в принципі цілком влаштовує, але є бажання і інші спробувати.
    можна звичайно звернутись до гугла, але досвід і практика - велика справа.
    тому велкам, діліться досвідом підбору м"яса, нарізки, маринування, смаження і вживання :D
     
    • Подобається Подобається x 3
  2. FasT

    FasT Місцевий

    Авто:
    був - VW Golf II 1.3i '90
    VW Scirocco mk2 1.6 EG '82
    Клубна карта:
    000038
    Класна тема - молодець!
    Особисто я завжди беру м'ясо - нирківку (по структурі, як шия, але не має стільки сала і плівки), точиш добре ніж і акуратно знімаєш півку і більшість сала (можна лишити чуток на смак) і розрізаєш на куски середньої однакової, по мірі можливості, величини!
    Маринад:
    1) На 3кг м'яса 100гр. приправ (на Стрийському ринку продає Кавказець) до шашлика, 2 зубчика часнику, солі і перцю чуток та 0.5л Поляна Квасова. Все добре вимішати, накрити і на ніч в холодильник.

    2) на 3кг м'яса 1 пачка майонезу, 100гр тієї ж приправи, солі, перцю на смак. Вимішати і нехай маринується.
     
  3. MARTINI

    MARTINI Добрий Адмін

    Авто:
    Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    Давайте заодно тоді розказуєм і де берем м"ясо... і яке
     
  4. FasT

    FasT Місцевий

    Авто:
    був - VW Golf II 1.3i '90
    VW Scirocco mk2 1.6 EG '82
    Клубна карта:
    000038

    Ну я ж написав. Забув лише вказати що свинина. По м'ясі ще можу сказати, що шинка жосткувата, або її тре маринувати довше, щоб зм'якла, але структура м'яса сама по собі ''забита''. . . Знаю теоретично, що баранина люксично, але на практиці не пробував. Планую цего літа попробувати.
    Беру м'ясо на базарі (Приміський в основному) більший вибір і ціна + торг.
     
  5. FasT

    FasT Місцевий

    Авто:
    був - VW Golf II 1.3i '90
    VW Scirocco mk2 1.6 EG '82
    Клубна карта:
    000038
    Так до теми згадалось. . . )))


    [​IMG]
     
  6. AndrewBest

    AndrewBest Active Member

    Авто:
    WV Passat B3i GT,88р, Digifant PF
    Ось на розважальному сайті є цікава стаття по шашличках.
    http://doseng.org/interesnoe/46920-pogovorim-o-prigotovlenii-shashlyka-41-foto-tekst.html
    А взагалі на шашлик почав їздити мо рік назад, з мясом не заморочуюсь, купую курку або вже готове приправлене мясо курятини - 30 хвилин і шашлик готовий, мягкий і смачний :)
     
    • Подобається Подобається x 1
  7. Lubas

    Lubas Active Member

    Авто:
    VW VENTO 1.9TDI 1995
    мда... цю тему читати тільки НУ ДУЖЕ ситим!!! слюнка аж потекла...
    особливо після першого десятки фоток
    Ось на розважальному сайті є цікава стаття по шашличках.
    http://doseng.org/interesnoe/46920-p...oto-tekst.html
     
  8. Bosh

    Bosh Місцевий

    Авто:
    VW B3 2.0 9A був
    VW B5 1.6 AHL був
    Клубна карта:
    000039
    Ну, як пішла вже така тема, то і від мене:
    [​IMG]
    Як правило роблю з свинини (шия, передня лопатка), баранина - класна, але на любителя (мясо жирне), можна з телятини.
    Пропорцій по спеціях ніколи недотримуюсь - все на "око":
    сіль, перець, вегета, свіжі петрушка та кріп, терта цибуля, майонез. Якщо є підозра на двердість того мяса - то можна замість майонезу залити звичайним кефіром, молочні бактерії якого зроблять свою справу. Чим на довше поставити - тим краще. Смажити до 30хв (взалежності від жару)
     
    • Подобається Подобається x 1
  9. FasT

    FasT Місцевий

    Авто:
    був - VW Golf II 1.3i '90
    VW Scirocco mk2 1.6 EG '82
    Клубна карта:
    000038
    А я цибулю кільцями ріжу і мішаю, а потім між куски на шомпур (мож ще помідор і т.д.).
    А чого терту? Щоб соку більше було? Те що спеції на око і час смаження - це 100%. Головне досить часто крутити і не спалити! Краще чуть не досмажене ніж згоріле!
    П.С. Тепле м'ясо сирим не буває. )))
     
    • Подобається Подобається x 1
  10. serg9

    serg9 Місцевий

    Авто:
    VW Passat B4 2E 1994
    ого хлопці, бачу тема багатьом припала до смаку.
    про рецепти більш-менш зрозуміло. треба буде спробувати ще з мін.водою.
    а от цікавить ще питання, чи є якісь правила смаження: тобто на якій висоті від жару мають знаходитись шомпури? і яка ознака готовності м"яса? мається на увазі не те, що вже горілка налита, або ж на шомпурах уже сухарі, а справжній момент готовності.
    також процес смаження, я зустрічав що дехто дмухає на жар картонкою чи чимсь подібним, дехто накриває шашлик вологим папером, поливають вином, пивом і т.д. які з цих примудростей мають реальний сенс?
    які дрова підходять найкраще? як на рахунок того вугілля в пачках? (сказати чесно я не дуже прихильник його).
    кароче друзі, купа питань. до вихідних мусимо зі всім розібратися.

    з.і. а від фото дійсно слюні течуть :)
     
  11. Bosh

    Bosh Місцевий

    Авто:
    VW B3 2.0 9A був
    VW B5 1.6 AHL був
    Клубна карта:
    000039
    1000% підтримую!
    саме так, більше в мясо просочується, а така кільцями мені потім горить)))))
     
    Останнє редагування: 14 чер 2010
  12. Bosh

    Bosh Місцевий

    Авто:
    VW B3 2.0 9A був
    VW B5 1.6 AHL був
    Клубна карта:
    000039
    Я завжди рукою перевіряю, тобто висота на якій руку над жаром непотримаєш!
    Вищевказаний жар, і якщо мясо принаймі постояло з 4години тоді смажеш 25-30 хв і
    дмухає для того щоб жар більший був, значить замало дров розпалив, або мангал продуву немає
    Дрова найкращі це дуб, граб (для жару) і фруктові дерева (для кольору)
     
  13. FasT

    FasT Місцевий

    Авто:
    був - VW Golf II 1.3i '90
    VW Scirocco mk2 1.6 EG '82
    Клубна карта:
    000038
    На рахунок цибулі спробую. Фруктові дрова дають не лише колір, а й приємний присмак. )))
    Вугіля в пачках - зручно. У мене власне нарікань не виникало.
    Бош, правий в приготувані шашлика конкретного немає - тут все на відчутя, на смак, на око. . .
     
  14. MARTINI

    MARTINI Добрий Адмін

    Авто:
    Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    Так, у нас вимальовуються головні специ по шашликах. Пропоную їх озадачити закупкою м"яса і маринадом, а потім приготуванням в цю п"ятницю на з"їзді :)
     
  15. Bosh

    Bosh Місцевий

    Авто:
    VW B3 2.0 9A був
    VW B5 1.6 AHL був
    Клубна карта:
    000039
    Головне погоду замовити :haha:
     
  16. FasT

    FasT Місцевий

    Авто:
    був - VW Golf II 1.3i '90
    VW Scirocco mk2 1.6 EG '82
    Клубна карта:
    000038
    Це 100% погодку б. . . А шашлик можн придумати!
     
  17. serg9

    serg9 Місцевий

    Авто:
    VW Passat B4 2E 1994
    так хлопці, з шашликом зрозуміло.
    тепер може хто підкине ідею, як зробити правильний мангал.
    скажімо уже задовбало камінням обкладати вогнище і всякими патиками.
    хотілося б щоб культурно.
    можливо є варіанти, навіть креслення, який саме сколотити мангал. з якого матеріалу і яких розмірів. ще й можливо і для стаціонарного використання (на подвір"ї будинку) і для похідного (виїзд на природу).
    ану, витягуйте з закромів свої ноу-хау. :)
     
  18. AndrewBest

    AndrewBest Active Member

    Авто:
    WV Passat B3i GT,88р, Digifant PF
    в Луцк. .....? :yes:
     
  19. FasT

    FasT Місцевий

    Авто:
    був - VW Golf II 1.3i '90
    VW Scirocco mk2 1.6 EG '82
    Клубна карта:
    000038
    Думаю краще ви до нас! )))
    Нарахунок мангалу - то у мене саморобний (подарок) у формі чемодана сталевий на 6 шомпурів у п'ятницю на з'їзді покажу (зроблю фото, якщо треба). Має піддон куди опадає попіл, продув для жару і розкладні ніжки.
    Мінус - тяжкий зараза, хіба в машині возити і ржавіє чуток.
     
  20. Lubas

    Lubas Active Member

    Авто:
    VW VENTO 1.9TDI 1995
    мій рецепт, бо дуже подобається НЕ тільки мені, який я перейняв у одного фанатичного майстра-гуру-гурмана мнєса6
    якщо є/буде на столі ще якась закуска типу ковбаси і тп, то розрахунок 300-400 грам на живу душу населення.
    на 4-5 кг м"яса:
    4 пачки майонезу провансаль львівський
    кріп пучок
    спеції до шашлику 2 пачки
    цибулі великої 6-7 штук - терти на ДРІБНІЙ терці і в маринат (сочнякові мля будуть, і горіти не будуть (як наприклад кільцями) + краще цибулька замаринує)
    дрова (рекомендується відходи дров, вуголь - та хто його знає... були ті дошки фарбовані і тп)
    перець чорний, перець горошком (духмяний)
    лавровий лист - ламається на найдрібніші кусочки. горіти якщо і будуть - то не так, як кусками горить і на смак дрібні куски вприкол, ніж цілий листок гризти.
    бажано полити трохи білим вином можна не дорогим (і смак і маринат), але не пивом і тп.
    найголовніше тут - НУ ДУЖЕ добре вимішати. довго і класно.

    ну ти вже молодець))) та який там інтеграл брати - заїхав Метро/Епіцентр і тп та і підібрав собі щось на око і здоровий глузд...
    головне - при маринуванні і смаженні ДУШУ ВКЛАСТИ.
    Успіхів. Смачного!
     

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)