Де почистити форсунки?

Тема у розділі 'Двигун, підкапотний простір', створена користувачем MARTINI, 1 бер 2008.

1. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    Ду у Львові чистять форсунки? Так щоб якісно, з дотриманням технологічних вимог. І скільки та процедура приблизно коштує?

2. Pol

Pol Super Moderator

VW POLO ClassiC 1.6 98 (1F)
    Відповідь: Де почистити форсунки?

Мыть или менять?

Статья из какого-то
    авто журнала, к сожалению уже не помню
    из когого...

Состояние форсунок инжектора сильно влияет на условия работы двигателя
    Инжекторная система питания, кроме очевидных преимуществ, имеет один весьма серьезный недостаток высокую сложность и, как следствие, невозможность самостоятельного обслуживания. они предназначены для подачи топлива и иногда засоряются, но можно ли с этим бороться и насколько часто необходимо их промывать, знают далеко не все.
    Форсунка - основной исполнительный элемент инжекторной системы питания. Во многом именно от ее состояния зависят рабочие характеристики мотора. Первыми признаками, указывающими на возможные проблемы с форсунками, считаются рывки и провалы при увеличении нагрузки двигателя, неустойчивая его работа на малых оборотах, повышенная токсичность выхлопных газов. Однако те же симптомы можно наблюдать и при других неисправностях систем питания и зажигания, поэтому перед тем, как грешить на форсунки, специалисты советуют провести диагностику двигателя. Многие передовые мотор тестеры позволяют реализовать такую функцию, как режим отключения цилиндра. Иными словами, исключая из работы каждый из цилиндров и фиксируя изменение содержания СН в выхлопных газах, удается примерно представить общую картину состояния форсунок. Наиболее эффективна промывка с использованием ультразвука или еще эффективнее метода гидрокавитации.

В отдельных случаях требуется замена уплотнительных колец, колпачка и фильтра форсунки
    В чем причина?

Форсунки расположены в зоне действия больших температур. Испарение бензина под их воздействием приводит к тому, что на деталях появляются твердые отложения, которые препятствуют нормальному процессу распыления топлива: перекрываются (полностью или частично) распылительные отверстия, нарушается герметичность игольчатого клапана. Проблема не только в том, что в цилиндры не поступает достаточное количество горючего: нарушается сам процесс смесеобразования. В факеле форсунки могут находиться крупные частицы топлива, которые не сгорают полностью, поскольку плохо перемешаны с воздухом. Электронный блок управления в таком случае, получив информацию от кислородного датчика, произведет коррекцию состава смеси, в результате этого скорее всего возрастет расход топлива.

Стоит отметить, что отказ форсунки не всегда вызван засорением. Возможны и другие причины: к примеру, неисправность ее электрической части. Чтобы убедиться в непричастности "электрики", достаточно замерить сопротивление обмотки электромагнита. Для моно впрысковых форсунок оно не должно превышать 4-5 Ом, в случае распределенного впрыска - 12-16 Ом. На автомобилях, долгое время простоявших без движения, порой залипает клапан форсунки. Легкое постукивание по ее корпусу, возможно, позволит запустить двигатель, но вполне вероятно, что подобный отказ произойдет в ближайшем будущем.

Раз уж заговорили о замене форсунок, заметим, что для отечественных автомобилей эта тема не так болезненна. А вот владельцы иномарок могут "попасть" на весьма серьезную сумму. Стоимость одного нового узла иногда доходит до $200. Вот они и уповают на заветную промывку.

Для восстановления работоспособности форсунки есть несколько путей. Первый, самый дешевый и доступный, - использование специальных присадок в топливо. Однако следует предостеречь любителей сэкономить: один флакончик подобной химии может только усугубить ситуацию. Все застарелые отложения со стенок топливо провода, растворенные присадкой, не только быстро забивают топливный фильтр, но чаще всего добираются и до форсунок. Специалисты советуют применять такие средства скорее для профилактики через каждые 2-3 тыс. км.

Электрика форсунки проверяется с помощью обычного тестера делом специалисты определяют их реальное состояние. В принципе некоторые выводы можно сделать по результатам диагностики двигателя, однако более точную информацию позволяет получить тестирование форсунок на стенде. На нем имитируют различные мощностные режимы двигателя и с помощью мензурок замеряют пропускную способность каждой из них.

Для промывки форсунок без демонтажа используют специальную установку. Штатный бензонасос автомобиля отключается, как и магистраль слива топлива в бак. Привычный бензин в топливо проводе заменяет моющий сольвент, подаваемый под давлением из резервуара установки. Двигатель запускают на 15- 20 мин, после чего останавливают для того, чтобы дать время размягчиться особо стойким загрязнениям. На втором этапе мотор "гоняют" на различных мощностных режимах, затем восстанавливают целостность топливной системы и вновь запускают двигатель (уже на бензине) для окончательного удаления всех продуктов загрязнения. В результате очищаются не только сами форсунки, но и топливная рампа, регулятор давления, впускные клапаны, частично камеры сгорания. Однако промывка форсунок на автомобиле сродни мытью непрозрачной бутылки. О качестве работ удается судить лишь косвенно по снижению токсичности выхлопных газов, более стабильной работе двигателя и другим показателям. На машинах, не имеющих лямбда-зонда, после промывки форсунок возникает необходимость корректировки состава смеси вручную.

Очистка в ультразвуковой ванне или гидрокавитации с демонтажом форсунок на сегодняшний день считается самой эффективной. Только таким способом можно удалить лаковые отложения на топливном клапане. Форсунки устанавливаются на недостаткам этого способа можно отнести большие временные затраты (более трех часов) и, как следствие, высокую стоимость процедуры (около $80 для четырехцилиндрового мотора).
    Ультразвук - не панацея

При появлении первых симптомов неисправности форсунок желательно прежде всего обратиться к специалистам-диагностам. Целенаправленно ехать на сервис с твердым намерением воспользоваться ультразвуковой промывкой не стоит. В наибольшей степени это касается владельцев машин с устаревшими системами механического и моно впрыска. В первом случае достаточно часто причиной неисправности становится снижение жесткости пружины плунжера топливного клапана форсунки. Понятно, что никакая чистка тут не поможет - деталь следует просто заменить целиком. Конечно, никто не утверждает, что "механика" не засоряется: по требованию заказчика на станции могут промыть форсунки, однако вряд ли эта операция принесет пользу (разве что временную).
    Демонтаж не всегда обязателен

Если ваша машина оснащена моно впрыском, специалисты наверняка посоветуют воспользоваться очисткой без разборки с помощью промывочной установки. Такая система питания мало чем отличается от карбюраторной. При распределенном впрыске каждая из форсунок подает топливо в свой цилиндр, поэтому при разной пропускной способности вследствие засорения могут возникнуть перебои в работе двигателя и прочие неприятности: чтобы оценить эффективность работы этих деталей, требуется их снять и протестировать на стенде. В случае с моно впрыском такая ситуация невозможна в принципе, поскольку форсунка всего одна. При ее частичном засорении в мотор будет поступать обедненная топливная смесь, о чем лямбда-зонд немедленно проинформирует электронный блок управления, и состав смеси будет скорректирован. Расход бензина при этом вряд ли увеличится. В особо тяжелых случаях, когда промывка без демонтажа форсунки не дает ожидаемых результатов, ее необходимо заменить.

• Подобається Подобається x 1
  3. Олег М.

Олег М. Аксакал

VW Scirocco 16V GTX 1991, VW Scirocco mk1 1979 16V, VW Colf-1 Cabrio 1989, VW Golf Country 16V, VW Scirocco GTE mk1
    Клубна карта:
    000001

Форсунки треба чистити тільки на спецобладнанні (ні вякому разі у кулібіних з допомогою хз чого)
    Вартісь чистки 1 форсунки від 50 до 200грн.
    Де чистять у Львові не знаю. В Городку стенд має Книш Павло (8-067 925 94 87). Остання ціна в нього була біля 100грн. Процедура триває 30-180хв в залежності від стану форсунки.

4. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

Біля автобазару (шо на бічній Кульпарківської), в*їзд попри вулканізацію на територію гаражів-80679325049б Олег, робить толково і перевіряє лямду, свічні дроти і ДХ. Ціна була 150 грн. з його рідиною (Вінс). Ауді-центр, ціни не знаю, бачив шо мають стенд і миють рідиною Вінс також.
    Коли будеш їхати на промивку, поміняй перед тим бенз. фільтр, інакше немає змісту.

5. Олег М.

Олег М. Аксакал

VW Scirocco 16V GTX 1991, VW Scirocco mk1 1979 16V, VW Colf-1 Cabrio 1989, VW Golf Country 16V, VW Scirocco GTE mk1
    Клубна карта:
    000001

Не зрозумів? Може треба поміняти зразу, коли вставив помиті форсунки?

6. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

Ні. Саме перед чисткою. Ті варіанти, шо я запрпонував-це читка без зняття, на працюючому автомобілі. Цей метод самий ефективний. при такому методі подачу промивки (вінса) підводять в магістраль подачі пального, а бензин (частково з промивкою) циркулює через обратку, тому актуально шоб фільтр стояв новий. То Мартіні: якшо будеш мити в якомусь іншому місці, звертай увагу шоб мили саме Вінсом, він найефективніший.

7. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111

Так, говорили-балакали...

Всі мені говорили, що найкраще чистити форсунки на стенді. А в результаті людина, на чию пораду я найбільше сподівався (Марк) радить чистити без зйому, на робочому двигуні... :)

Наскільки мене проконсультували, коли форсунку знімають, то можна заміряти робочі параметри кожної, тоді прочищають, тоді знову заміряють. Тобто зразу ж видно результат по кожній форсунці...

8. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

На стенді також добре промивати (якшо Вінсом). Але є одне але: коли чистиш на робочому двигуні, в так сказать бойових умовах, то:
    1. рідина проходить через форсунку в об*ємі, який дозує вона сама, і форсунка відкривається/закривається під такт, тому промивається в реальних умовах, а не штучних на стенді.
    2. на краще прочищення форсунки впливає вібрація !!! від роботи двигуна (шо немаловажно для кращого відшарування бруду/смол, на повному серйозі), порівняй як промивається будь-яка ємність від пропускання через неї протічного струменя, і так само плюс ти її будеш трясти.
    3. крім самої форсунки промивається система подачі пального (рампа, шланги подачі, регулятор тиску пального), де часто дофіга срані збирається, також така промивка сприяє очищенню камери згорання і клапанів, для лямбди Вінс є безпечним.
    Немаю нічого проти промивки на стенді, там є свої плюси, але вибираю описаний метод з вищезазначених причин. ІМХО.

Додано через 3 хвилини
    Результат на стенді (з постійно однаковим завищеним тиском, коли не видно як веде себе форсунка при закритті/відкритті, момент затримки спрацювання і зміна конусу розпилу) не є об*єктивним, ІМХО.

9. Олег М.

Олег М. Аксакал

Клубна карта:
    000001

Зрозумів

10. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111

А на працюючому двигуні так тим більше нічорта не видно і нічо не заміряєш. Нє?
    Якщо наприклад в результаті процедури нічого не зміниться і симптоми залишаться ті ж самі, то навіть не будеш толком знати чи твої симптоми були обумовлені саме форсунками чи все-таки чимось іншим? А може насправді процедура очистки нічого не дала? А може воно нічого і не очистило насправді? Коротше виходить повний кіт у мішку, не бачиш шо чистиш , як чистиш, і чи чистиш взагалі...

PS Я в тому питанні дилетант, свої міркування висловлюю лише із провокативною метою :) , можливо щоб ті, хто дійсно розуміється, більш популярно пояснили яка різниця і що насправді краще.

11. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

Якшо нічого не змінилось, значить: 1. форсунки не були забиті взагалі (такого не буває в машин з пробігом більше 5000 км на нашому бєнзі).
    2. форсункам вже взагалі нічого не допоможе (малореально, бо навіть на вбитих в штоц трохи краще би стало)
    3. форсунки мили якимсь борщем, або промивку підключили помилково в гальмівну/охолоджувальну систему замість в подачу бєнзи (візуально визначити і провести фізичну розправу на місці)
    Визначити результат можна по показах лямбди, рівню СО/СН, рівній роботі двигуна, прийомистості (розумію шо суб*єктивно, але все ж!), а також по кількості срані, яку фізично можна побачити в бачку установки.-

12. scirocco

scirocco Аксакал

VW Scirocco GT 1988 KR VW Scirocco GL 1982 EG VW Mazda 3 MPS 2009 VW UAZ 469 VW GAZ 69 and others vw's
    Клубна карта:
    000001

А я б не мив взагалі. Коли в мене почали сочити, мікроскоп показав, що абразив в нашому бензин виточив раковини. Інжекторщик сказав, що таке є у всіх старих форсунок, що їздили по Україні, а всі промивки то в більшост розвод. Допомагає дуже в небагатьох випадках, в основному тому, що при промивці міняють ущільнювачі, знімають головки чи розрухують клапани. Я не хотів провадити дослідження з правоти/неправоти свого київського інжекторщика, тому я не парився і купив котмплект нових. Дорого, але тепер спокійно :)

13. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

В Ігора електричні форсунки, їх промивка є ефективною. А от мити механічні (як в нас з тобою) це сумнівна справа, їх конструкція кардинально відрізняється від електричних, і не дає можливості ефективно помити.

14. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111

Отже зізвонився я з Юліком, який також є щасливим власником Corrado G60 щоб спитати поради ще й у нього, де почистити форсунки. Він сказав приїзжати на сервіс, де він працює - "Трістар авто еліт" (Jaguar, Land Rover, Volvo) - а я, у свою чергу, сьогодні вранці так і зробив.

Та вже як писати звіт, то підемо по порядку. Слід зазначити, що останнім часом моя Кора за динамікою була жалкім подобієм Corrado. Ставала все тупіша і тупіша, а також стала пити бензину як корова. Тому була проведена діагностика двигуна. Компресія виявилася в нормі (11,11,11,10), лямбда також ще працює. Було виявлено, що зміщена на один зуб мітка на розпредвалі, відтак зубчатий ремінь було поставлено на місце. Крім того було виставлено запалювання "як книжка пише". Нестабільна робота на холостих була віднесена на користь того, що треба чистити форсунки. Отож продіагностований і з виставленим запаленням я поїхав геть. І виявилося , що після цього машина стала ще більше тупа. 3000 обертів на 2 передачі, тиснеш газ в підлогу, вона повинна взлітати, а у мене натомість получався провал, і тоді вона починала поступово розганятися. І так машина реагувала на педаль газу практично кожен раз. Важче стало під горку їхати, пару разів бувало шо при витисненні щеплення глохла. Короче повний аут, я в депресії. Думаю пора дійсно чистити форсунки...

І ось нині на тому крутому ягуаросервісі було знято мої форсунки і прочищено (чим не знаю) на крутому стенді хімією і ультразвуком (процедура ця коштувала мені 200 грн). Поставили все назад, завели - холості стали стабільними, але на педаль газу мотор і далі реагує не так як хотілося б. І хвала нашому коро-брату Юліку, який не покинув мій апарат напризволяще, а очолив консиліум із двох майстрів і особисто запхав свої руки під капот (хоча він там не майстром працює) :) . Підозри відразу впали на запалювання. Звірили мітки - дійсно стоять правильно. Але коли стали співставляти, як у Юліка під капотом, то виявилося, що положення мого трамблера якесь геть не таке як у нього. Відтак, трамблер знято і поставлено точно так само, як у Юліка. Завели, і... о чудо! Мотор як підмінили, заспівав зовсім по іншому, на газ чітко відзивається, до Кори повернулася динаміка, вона знову зривається в букс при переключенні з 1 на 2 передачу :) А я задоволений як слонь. Після 5 годин на сервісі моя машинка ожила. Величезне спасибі Юліану!

PS Тепер можна буде ще раз спробувати потягатися з Орестом :)

Додано через 1 хвилину
    PPS На днях буду мати далеку дорогу, подивлюся як все вище описане відобразилося на розході бензину, результат викладу тут.

15. scirocco

scirocco Аксакал

VW Scirocco GT 1988 KR VW Scirocco GL 1982 EG VW Mazda 3 MPS 2009 VW UAZ 469 VW GAZ 69 and others vw's
    Клубна карта:
    000001

Стільки написано а причини током не описано :sad:

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)