Модернізація системи вентиляції салону (калхоз)

Тема у розділі 'Електрика і сигналізації', створена користувачем Rules, 13 січ 2009.

1. Rules

Rules Аксакал

Passat B4 2.0AGG
    Lanos 1.5
    Forester SH TURBO
    Клубна карта:
    000097
    Зараз опишу проблему, яка в мене виникла і то як я її подолав. Рік тому осінню виникла проблема - пропали перші три швидкості обертання вентилятора в пічці. Причина виявилась в блоці резисторів (який кріпиться до вентилятора пічки), а точніше в його такій маленькій детальці, яка спеціально згорає при перегріві і тим самим відключає резистори 1-3 швидкостей. Замінивши на новий блок резисторів (~180грн.) все повторилось знову через декілька днів. Виникла необхідність міняти якусь із наступних деталей - перемикач швидкості вентилятора(погано контачив) ~800грн, сам мотор пічки (113-473$ в залежності від виробника) і знову блок резисторів. Така перспектива не дуже обрадовала тому зробив наступне.
    Спочатку вирішив замість тої детальки на блоці резисторів поставити перемичку. Припаявши її та проїздивши так день я був в шоці - знову відмовили перші три швидкості :shok:. Замірявши температуру блоку резисторів на ходу, виявив, що він спокійно гріється до 180-200град цельсію, тобто припой, яким була припаяна перемичка просто напросто розтопився. Тому я ця перемичку прикрутив за допомогою двох клем, тобто підєднав механічним чином.
    Як відомо перемикач швидкостей обертання вентилятора пічки в пасаті (і не тільки) є доволі ненадійним. Він керує досить великими струмами і тому досить часто в ньому підгорають контакти, внаслідок чого погано вмикається вентилятор і можливо від цього горить та деталь в блоці резисторів. Тому я вирішив трохи модернізувати систему. Для початку підігнув і почистив в ньому контакти, але вмикання і робота вентилятора всерівно проходила ривками але набагато краще ніж до того. Тоді поставив 4 нормально розімкнутих реле (разом ~60грн) так, що тепер перемикач керує тільки малими струмами для ввімкнення відповідного реле, а все навантаження приходиться на останні.
    З цими переробками все працює просто ідеально вже рік, вентилятор пічки перемикається дуже чітко, і перемикач не підгорає.
    Може комусь мій досвід згодиться, бо проблема з перемикачем досить поширена.

• Подобається Подобається x 5
  2. serg9

serg9 Місцевий

VW Passat B4 2E 1994
    Слухай, а сам вентилятор ти дивився, може його треба було прочистити і змастити? В принципі вирішення питання через реле, це річ корисна, але ще при цьому варто переконатись, що вентилятор не клинить.

3. Rules

Rules Аксакал

Passat B4 2.0AGG
    Lanos 1.5
    Forester SH TURBO
    Клубна карта:
    000097
    вентилятор був повністю перевірений, проведено ревізію в майстерні по ремонту електродвигунів. Там стоїть дві втулки замість підшипників тому змазка там непотрібна, їх було почищено, мотор не клинить. Мотор валить як дурний :)

4. serg9

serg9 Місцевий

VW Passat B4 2E 1994
    Зрозуміло. У мене була аналогічна проблема, перестали працювати 1, 2, 3 швидкості вентилятора. Причина була дійсно у блоці резисторів, а саме згорів термозапобіжник (як ти називаєш - "та маленька деталька"). Вирішив проблему наступним чином - замінив цей термозапобіжник. Коштує в радіодетальках 6 грн. Але є один нюанс, його паяти не можна, його треба брати на скрутку або на зажими. Принагідно почистив вентилятор і проблем поки шо немає, працюють всі швидкості і нічого не гріється.

5. Scirocco GTi

Scirocco GTi Аксакал

VW Scirocco 1,8i 1986 р.в. EW 112 л.с. 5ст КПП, VW Scirocco 1,8i 1984 р.в. DX ? л.с. 5ст КПП
    Втулки теж ПОТРІБНо змащувати. Вентилятор працює, на втулках з*являється спрацьовані місця і ось вони й клинять. Мастило(літол набагато краще) допомогає щоб не клинило вентилятор!

6. Олег М.

Олег М. Аксакал

VW Scirocco 16V GTX 1991, VW Scirocco mk1 1979 16V, VW Colf-1 Cabrio 1989, VW Golf Country 16V, VW Scirocco GTE mk1
    Клубна карта:
    000001
    Гм. Цікава темка. В мене в в Опелі :) теж не працює 1-2 швидкості. Буду розбиратись.

7. AndriY

AndriY Active Member

ВАЗ 21013 1.2 1984
    Я ще зустрічав в фольцах стерті щітки на моторі пічки.Коли рухаєш фішкою на моторі то він ривками включаєтся\викл.Дешеве рішення щоб некупляти новий мотор заміна щіток, але це нетак просто.

8. Victorlas

Victorlas Місцевий

Seat Leon 1.6 2006, были Mitsubishi Lancer WAGON 9 1.6 ГБО 2007, VW Golf 2 1.3 MH Solex2108 1987
    Теж пропала 1 і 2 швидкость.

9. daylight

daylight Новачок

Lanus
    Цікава взагалі ідея... Треба спробувати й собі.

10. gyk

gyk Новачок

ПАССАТ Б3 1,8
    Такая же проблема возникла и у меня.Случилось это после того,как при включении печки вентилятор загудел.Такое впечатление,что его там перекосило и из-за этого появился гул.Потом я обнаружил,что работает только 4 скорость.Я тоже вчера поставил перемычку(пока терморезистор не куплю),а вентилятор почистил.Но вот разобрать его мне не удалось.Может кто-то более подробно подскажет как это сделать?

11. smolnuy

smolnuy Новачок

tiguan 2.0I 2014 variant
    якщо загудів вентилятор то мабуть полетів один із підшипників, в мене таке було в суботу, швидкості пропали бо двигун потребує великргр пускового струму. Розбирається двигун дуже просто
    спочатку знімаєш його разом із корпусом,
    виймаєш двигун з корпуса, він там защолкується
    збиваєш вентилятор, але дуже обережно щоб не розбити вентилятор
    знімаєш з статора двигуна пласмасову оболонку якою він кріпиться до пласмасового корпуса
    дальше дивишся який підшипник в тебе полетів і знімаєш корпус кріплення, сам корпус заклепаний, його просто напросто розклепуєш,але дуже обережно щоб не пошкодити магніти статора.
    Якщо в тебе двигун уже загудів то якір мабуть уже бив по статору там між ними можуть бути частини магнітів.
    Якщо знайдеш пілшипник то замінюєш його.
    Я поставив бронзову втулку, пока не знайшов підшипника

12. dima1405

dima1405 Місцевий

VW Golf II 1.3і 1985 Reno Symbol 1.4(16v) 2006
    хто підкаже який той терморезистор (маю на увазі номер чи якісь данні). Ато в мене та сама проблема не працюють 1 та 2 швидкості.

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)