Дуже файно..... питання про мову перенести в срач і колектор от і починаймо з себе. поважаймо саме поняття державної мови. і немає чого стидатися чи уникати цього питання. Це те саме що стидатися своїх батьків, чи родини і пахне комплексом неповноцінності. Якщо ви думаєте що російськомовні українці самі по собі почнуть розмовляти українською то того не буде ніколи. потрібно два фактори. Перший - поширення мови на побутовому рівні в такому ракурсі щоб ті що розмовляють російською почували себе некомфортно. Другий фактор - державна політика по підняттю престижу української мови. Перший фактор можемо забезпечити ми - українці. Щоб був другий фактор - тре міняти владу. Такі як Табачники не мають права керувати українською освітою, а такі як Азарови не мають права управляти народними грошима(бюджетом). Перший фактор треба проводити всюди і не тільки на спеціалізованих форумах (мається на увазі вітруальний простір нету), а при кожному конкретному спілкуванні. практика показали що російськомовні українці не сприймають в штики питання мови, а навпаки стараються побільше нею користуватись. В штики питання мови сприймає мала частина російської меньшини в Україні - іх є мало, але шуму в медіа роблять багато.... ну і фіг з ними.... ми робімо свою справу.
Тема до чого? Черговий срач? Питання мови, у кожного особисте. Людям легше розмовляти мовою, якою його виховували з малечку. Якщо у когось патріотизм чи політичні переконання виходить на перший план ніж сімя і коло друзів, то нехай собі розмовляє і піариться, тільки перед ким? таким ж я він?
Тема до того чи ти поважаєш сам себе чи ні..... Питання не про те якою ти мовою розмовляєш, це дійсно особисте, а про те що без мови не буває держави і чи ти відчуваєш відповідальність за те в якій державі будуть жити твої діти
куме, я з тобою згоден, ну тільки цей форум не про це і я переконаний, що політичні срачі тут зайві Ось прошу дуже, любі друзі, хто хоче віртуальних баталій з братами москалями про мову, йдемо сюди http://forum.lvivport.com
Чужою мовою розмовляє у державі або гість, або найманець, або окупант, який нав'язує їй свою мову. (Карл Маркс) Проблема статусу і функціонування української та російської мов в Україні вже давно стала предметом численних дискусій. Часи відвертого й брутального нищення української мови були жахливими та дуже тяжкими для нашого народу. Саме це стало однією з головних причин боротьби за проголошення незалежності України. Надію на справедливе вирішення мовної проблеми українському народові приніс 1989 р., коли був прийнятий закон "Про мови в УРСР". Однак сподівання не виправдалися: проблема взаємин української та російської мов в українському суспільстві розв’язано не було. Проблема не зникла, вона лише прийняла іншу форму. І якщо раніше йшлося про дискримінацію української мови, то тепер все відбувається з точністю до навпаки: галас здіймається щодо утиску тепер уже російської мови, необхідності її захисту. Лунають навіть вимоги надати російській мові статус другої державної в незалежній Україні!Я пропоную згадати вибрані статистичні дані останнього перепису населення України. Власне українці складають 77,8 % від всього нашого народу, етнічні росіяни -17,3%. Тобто українців щонайменше вчетверо більше. Рідною українську мову вважають 67,5 % населення. Але не можна не згадати той факт, що причиною цього стала тривала та примусова русифікація нашого народу. Україна є демократичною державою, і кожен може спілкуватись тією мовою, якою йому зручно. Ніхто не вправі забороняти цього ні в Донбасі, ні на Галичині. Але ж ніхто й не забороняє! Я не думаю, що на сході чи півдні України російськомовне населення відчуває який-небудь дискомфорт на мовному чи культурному ґрунті. Існують всі умови для задоволення їх національно-культурних потреб. Повноцінно функціонують російські школи, культурні товариства. Я вже не кажу про вільне використання російської мови в судах та на побутовому рівні. Зрештою, статус російської мови захищений статтею 10 Конституції України та іншими нормативно-правовими актами. Але ж наша держава - Україна! То чому ж тоді державною мовою має бути не лише українська? Хіба ми будемо нацією, якщо загубимо свою мову? Ліна Костенко сказала: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову» Я хотів би навести деякі дані, що стосуються утиску української мови. Це факти, які вдалося віднайти в засобах масової інформації та в інтернеті. Отож: 1720 р. - указ Петра І про заборону книгодрукування українською мовою. 1754 р. - указ Катерини ІІ про заборону викладання українською мовою в Києво-Могилянській академії. 1768 р. - синод дає розпорядження відібрати українські тексти з писаних церковних книг, вилучити букварі з тих закладів, які їх мали. 1775 р. - ліквідація Запорізької Січі, яка була фундатором і опорою Києво-Могилянської академії. 1783 р. - повна ліквідація Гетьманщини. 1811 р.- закриття Києво-Могилянської академії. На той час Україна мала 24 друкарні, Росія – 2. 1817 р.- постанова про викладання в школах Західної України лише польською мовою. 1847 р. - розгром Кирило-Мифодієвського братства. 1862 р. - закриття недільних шкіл. 1863 р.- міністр внутрішніх справ Валуєв видає циркуляр, яким забороняє випуск українською мовою будь-якої літератури, крім художньої, проте і її друкування царська цензура під різним приводом обмежувала. З цього року видання книжок українською мовою в межах Російської імперії майже припинилась. 1876 р. - у м. Емсі царем підписано указ про заборону ввезення українських книжок з інших земель; він посягнув на українську пісню, ноти, театр (який уже існував у Києві, Полтаві, Чернігові). 1884 р. - закрито всі українські театри. 1895 р. - заборона української дитячої книжечки (дуже мало її і зараз). 1908 р.-блокується вся українська наука і культура, але із вимогою відомих вчених (Фортунатова, Шахматова, Вернадського) з 1905 -1914 рр. було дозволено випускати українські газети. 1914 р. - указ Миколи ІІ скасував українську пресу. І925 р. - відбувся пленум ЦК КП України про «українізацію» на Україні. З приходом до влади Кагановича (1929 р.) починається нове гоніння на все українське. 13.03.1938 р. Сталін видав постанову про обов'язкове вивчення російської мови, яка підрубала коріння національним мовам. таку інформацію можна прочитати в інтернеті, і я притримуюсь того, що в Україні повиння бути тільки УКРАЇНСЬКА мова державною!!!!
Так ніхто і не буде тут досліджувати чи формувати ставлення до мови. більшість учасників форуму переконувати не потрібно. Мова про інше - не можна вважати срачом коли іде створення некомфорних умов іншим українським дописувачам, які пишуть по російськи. Звичайно грань тонка і заставляти нікого не можна, але створювати відповідний фон не тільки потрібно, а я б казав обовязково. Звичайно коли питання мови починає забивати питання теми то таке треба зупиняти
Державна мова в державі Україна має бути одна і це однозначно має бути українська мова. Питання в іншому - разом з питанням про мову не можна забувати, що вже давно пора гнати розпеченим залізом тих, хто ганьбить не лише і не так мову, як в першу чергу саме поняття України як держави, незалежної та демократичної. І якою мовою говорить цей гамбіт - це питання другорядне. Звісно, що більшість таких гадів говорить російською мовою, чи не хоче вчити української через принцип. Чи той же азір, чи чічоткін. Прикладів до холери ясної. Але! Пан Ющ якою мовою говорив? А що наробив? Та його першого треба перед всіма іншими на гілляку за це. Він вбив найсвятіше - віру в те, що прості люди можуть щось змінити в цій державі. І я схиляю голову перед врадіївцями, які, не дивлячись на те, якою мовою вони говорять, підняли голови та повстали. Ось би вся Україна так зробила, винесла б з хати та з їх насиджених місць тих гамбітів, це сміття та погань - кого до стінки чи на гілляку, кого через суди у тюрми, коли суди на кінець запрацюють. Ось тоді і буде і мова наша, і держава! А так 22 роки, прикриваючись питаннями про мову, в політику та й у всі сфери життя лізе лише один непотріб. Жити стає все гірше, держави Україна стає все менше, так скоро і до совдепії повернемося. Щодо форуму - якщо це форум Львівський, то мовне питання чи будь-яке політичне питання однозначно і обов'язково має бути, ще й в окремо виставленій гілці, а не десь у колекторі. Хіба би шановні адміни боялися закриття через це цілого форуму. Ну тоді нехай нам повідомлять про це. Будемо думати - кого ми боїмося, чому, які методи впливу в тих "закривачів" і хто вони є в цьому житті (та де живуть їхні родичі).
ну це вже на параною схоже Ніквульф, у дописі вище я давав посилання на політичний форум. Там нема про автомобілі, зате є дофіга про історію, мову, політику, москалів, комуняків, нациків та іншу нечисть Якщо такі теми цікаві, то ласкаво просимо. Друзі, єдине, чого я боюся, закриваючи мовні і політичні перепльовки, що ви тут всі пересретеся і розбіжитеся, а мені буде скучно Для чого товкти воду в ступі? Для чого загострювати те, що нас роз"єднує? Це вигідно азіровим і чечоткіним, а ніяк не нам. Коли ми роз"єднані, ми слабкі, нами можна маніпулювати і ставити в будь-які пози на виборах і після них. Я б хотів, щоб цей форум залишався про те, що нас об"єднує.
Я спочатку хотів також написати щось обурливе але згоджусь з адміном. В свою чергу напишу нейтральне. Вже третій рік живу в Чехії, в Празі. З "наших" тут так названа русськоязична діаспора. Весь бізнез в якому я кручусь завязаний на ній. ( Це крім росіян і українців - кавказці, казахи і інші хто близький до російської ). Я змушений був в цьому середовищі перейти на російську. Але коли я дома ( див. в своїй країні ) - я чути її не хочу, тим більше розмовляти, і готовий також зі всіма кому наболіло відстоювати наше мовне питання. Хай не тут. Але кидаю свій ріспект Kym, Rvm, Nick Wolf & Eller
Навіть більше чим логічне пояснення. Я приєднуюсь. Але тоді давайте приймемо якийсь меморандум про мовчання. Бо якщо є болюча політична тема, а ми в ній не пишемо, то щоб не подумали, що ми тут всі аполітичні чи якісь там неспроможні відстояти ідею, для цього і треба меморандум на кшалт "Мовчимо, але незгодні та готові приєднатися до боротьби!". П.С. А менти і надалі невинних людей у відділках б'ють... Див. будь-які новини.
Я за двомовність в країні, якщо це припинить палкі суперечки і конфлікти в країні. Мені російська мова не заважає, у спілкуванні з людьми, але в держустановах потрібно ввести лише українську, на мою думку, щоб витрат бюджетних на двомовні примірники документів менше було :D От тут лише можна задати резонне запитання: "а чому не російську?" - та тому, що Україна! - хочеш бути дерслужбовцем? - вчи мову, а позароботою можеш переходити на язик. Чого вам зараз потрібно? Навязують вам російську? Вчіть і виховуйте своїх дітей в українських традиціях і вони не будуть розмовляти російською, і дивись, мо їнші, дивлячись на вас, будуть робити те саме.
Не припинить! Це важіль впливу и знущання над україномовними і засіб знищення української на території України. Якщо задуматися, оцінити питання у ретроспективі та послухати вислови сучасних російськомовних громадян України, а ще гірше - антиукраїнсько настроєних росіян з Росії - вони просто вважають нас гіршими, і в хочуть знищення усього, що нас визначає. Від 1939 року нічого не змінилося.
Мені до лямпочки що вони про нас думають чи говорять чи то пишуть, нехай хоч повс...ся... Мене більш сьогоденні проблеми турбують: як достойно вивчити, виховати дітей, щоб вони були свідомі.
Курче! Вже зарікалася писати на політичні теми на цьому форумі... Але раз така справа... А мені не паралельно. Я в суботу переїхала кордон ТІЛЬКИ для того, щоб забрати сестру з потяга. Забрала. Доїхали до кордону. І стояли 5 годин, доки його перейшли. Через дві години стояння я через Україну, через нашу амбасаду у Варшаві, через консулят України в Люблині - але таки знайшла телефон до Державної прикордонної служби України. Подзвонила, попросила телефон довіри. Фіфа на другому кінці дроту продиктувала, але зробила це все по-ненашому язику. Я чемно подякувала і питаю: - А чому ви розмовляєте зі мною російською? - Патамушта я руская і разгаваріваю парускі! - Але ж ви працюєте на державній службі, а у нас державна мова українська. - А ви пазванітє на тєлєфон давєрія - там вам аб"їсьнят, пачіму я разгаваріваю парускі... І розмова обірвалася... Так от. Мені не паралельно, що державні службовці не розмовляють державною мовою, та ще й нагло хамлять мені через ввічливо зроблене слушне зауваження. Подзвонила я на той телефон довіри... Результату не було. Подзвонила ще раз через годину... Випадково мою розмову почув водій справа... Попросив телефончик. Дала. Потім водій зліва... Дала. Потім я сама випадково спитала кількох водіїв ззаду, чи їм, бува, не треба телефончика довіри ДПСУ... Ми будемо бидлом доти, доки нам буде пофіг. Якщо я не можу реально, зараз, негайно що-небудь змінити, то я, принаймні, не дам спокійно попивати кавку і насміхатися з мене тим, хто в цій справі може щось зробити.
Просто таке враження, що ти дуже короткозоро думаеш... їх сьогоднішні агресивні слова - це завтрашні агресивні вчинки, а завтрашні вчинки - це вчинки проти твоїх дітей... ланцюжка зв'язку не відчуваєш? Прогнешся перед ними сьогодні, завтра відберуть все, що маєш, а протистояти вже буде пізно.