Всім привіт! Давно хотів перевірити деякі предмети. Може є в когось дозиметр взяти покористуватися на день, дуже потрібен. Купувати дорого коштує
У мене є. Але мене німа І не буде мене дома ще до грудня. А так дозиметер лежить без діла вдома. Якщо вже ніде не знайдеш і то терміново, то пиши - якось може вирішимо це.
Дякую! Ну я ще попитаюсь у знайомих, може знайдеться до цього часу. Якщо ні, то зачекаю коли повернетесь.
Я колекціоную годинники, в мене є з радієвою світломасою на стрілках і циферблаті, і окремо стрілки зі світломасою (якою мені невідомо) хочу заміряти їх фон, і є певні без світломаси, хочу всі перевірити, бо є які мають більше 100 років, хто-зна де вони побували. Залишу тільки безпечні. Давно хотів перевірити, от сьогодні зустрів колегу він мені порадив не затягувати з цим)) почитав в інтернеті, страшно стало, я колись із стрілками працював без спецзахисту, піду ще здам розгорнутий аналіз крові, чи що там медики скажуть на визначення вмісту радію в організмі. Мало приємного ((
А Ти для чого його купував. P.S. Просто цікаво для чого такі апарати в нас використовують можливо і мені він потрібен.
Бувають рідіоактивні будматеріали (представ, що ти побудуєш будинок з таких матеріалів, і постійно будеш отримувати дозу, хвороби, і не будеш знати від чого), в квартирах фон може перевищувати норму (наприклад попередній власник міг в стіну заховати якийсь предмет який випромінює фон в 1000 раз більший ніж норма), предмети інтерєру, їжа і багато чого, про, що ми можемо навіть не підозрювати. Дозиметром можемо промоніторити стан речей. Період повного розкладу радію 1600 років, з організму майже не виводиться.
Маю військовий професійний дозиметр советський. але не має живлення стоїть в ящику уже з 20 років. Коли бабахнув Чорнобиль колега прапорщик подарував щоб зорієнтуватись де що є
Я купував для перевірки будматеріалів і квартири.будинку... Я сумліваюся що сучасні годинники мають радіоактивні матеріали. Там флуорисцентний матеріал то сполуки фосфору ну аж ніяк не радіоактивні. Радій добавляли у фарбу стрілок годинникі більше ніж 100 років тому... Але як маєш страх - то можеш переконатися, як то кажуть - береженого і Бог береже.
Так я маю якраз ці годинники періоду 1905-1944, самі найперші наручні. Мій "найновіший" годинник це 1989 р. Хто зна де ці годинники були в 1986 році наприклад? Виконання циферблатів міток і стрілок з використанням радіоактивного радію використовувалось до середини 60-х років минулого століття, топім це стало дорогим задоволенням і незадовго до того вчені встановили шкідливий вплив радію на організм людини, а в 10-30-х роках минулого століття жінки в основному наносили на циферблати годинників навіть не підозрюючи про шкідливий вплив, майстри обслуговували ці годинники, більше того радій наносили на дитячі іграшки. Так саме цікаве, я це все знав, і спочатку не колекціонував годинники цього періоду, але якось затягнуло мене, дістався один, потім другий (це дуже якісні годинники) потім попався ще один, але без стрілок, купив стрілки і зразу вирішив їх приміряти, а на них була стара світломаса, не факт, що радіоактивна, і я якось забув, що вона може бути радіоактивна, от і хочу перевірити все що маю. Така от історія.
О, Юра, коли будеш завтра забирати мою машину на "мийку" то заодно можеш взяти і дозиметер, і тоді най привозить до тебе свою колекцію і міряє, ну або ти до нього за велике пиво
Із сегменту не дорогих. Надійна швейцарська фірма, якщо стан хороший, то вартує якихось грошей, а якщо ні, то реставрувати немає сенсу. Мені ще в понеділок знайомі мають сказати на рахунок дозиметра, я всіх "на вуха поставив" Ну привезти я не зможу всі годинники, бо є ті які точно фонять знаю, мені треба буде перевірити, якщо я зніму цифер і стрілки, чи фонить весь годинники чи тільки стрілки і цифер, тобто на вулиці я такими справами займатися не буду мені треба буде дозиметр до себе взяти, в мене і інструмент є відповідний.
Класс. Я тут навіть не подумав цю тему піднімати. Певний час живу в квартирі де як виявилося були онкохворі, і закрадається підозра що щось там може фонити. Басс, можна буде скористатися якимось чином цим девайсом? Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Ну, радіація вона така штука підступна. Радій щосекнди випускає beta-частинки які в свою чергу бомбардують інші елементи, в нашому випадку сталь\скло, поверхневий шар яких в свою чергу перетворюється на ізотоп, котрий теж радіоактивний. Ще не знайдено матеріалу який може зупинити бета промені і при тому не стати радіоактивним Звичайно що період півроспаду тих ізотопів набагато менший ні ж в радію, і якщо б забрати джерело бета променів, то твій годинник може через 100 років не буде фонити, але... радій все ж ще там Надіюся що ні, але факт якщо він є, і все решта фонить. Щастя що будь-яка поверхня товщиною приблизно в 1мм зупиняє бета промені, тобто вони не проходять далі. Тому, якщо скло там достатньо товсте то носити такий годинник може бути безпечно протягом гарантійного строку. Який той строк і що зара являє той годинник то прилад покаже. З.І Радій випромінює всі три відомі види радіації (альфа, бета, гама), але саме бета випромінювання у нього найбільше. Проти гама випромінювання помагає лише метровий шар бетону
Все вірно, ну мені цікаво, наприклад, якщо цілий годинник буде фонити припустим 500 мЗв/год., а я заберу джерело фону (в моєму випадку це припустим стрілки, я їх туди поставив місяць тому, до того цей годинник був у виконанні без світломаси на циферблаті та стрілках), то без стрілок він буде фонити також 500 мЗв/год, чи припустим вже 100 мЗв/год.? думаю в такому випадку фон зменшиться, і припустим стане 100 мЗв/год. то вже не так страшно носити і так такий годинник на кожен день ніхто не буде, але володіти таким то радість для колекціонера ну там раз в рік можна вигуляти З.І. ну і тема на форумі обговорюється, я вже задумався чи я на правильному форумі пишу ))