Світлодіодні вказівники поворотів

Тема у розділі 'Тюнінг, косметика і звук', створена користувачем Borman, 29 сер 2007.

1. Borman

Borman Місцевий

VDub Golf Mk3 AirRide
    Клубна карта:
    000100
    Почалась історія з того, що купив тюнінговий бампер
    [​IMG],
    але для вдосконалення дизайну вирішив зашпаклювати отвори для поворотів та галогенок
    [​IMG].
    І от бампер був успішно зашпакльований
    і йшла робота над розміщенням поворотів у корпусах фар. Для того щоб при кожній заміні лампочок поворотів не знімати скло фар вирішено було використати світлодіоди. І панєслась...

Спочатку були куплені беушні дворефлекторні Хелли (оскільки ще й хотілось змінити образ авто). Вказівники думав робити полосочками (з сукупності світлодіодів) під рефлекторами ближнього світла і для цього купив 24 супер'яскравих діодів з вузьким пучком променів. Доречі купував на радіоринку у Євгена, там і з'ясувалось, що він член ФВ Клубу (може, якби я тоді був членом клубу, то Євген зробив би знижку;-)). Вдома взяв ці всі діоди і мозгував як їх розмістити. Приставляв, приставляв і в результаті... Місце для вказівників я вибрав наступне: в кожній фарі є глуха поверхня зкраю рефлектора ближнього світла (ближче до крила). Ось ця дугоподібна поверхня і стала пацієнтом(згодом буде ампутована). Доречі ця дуга в однорефлекторних фарах широка, ось і більше простору для творчості. А в дворефлекторних вона вдвічі вужча. Але не все так просто. Із зміною місця довелось міняти світлодіоди на більшого діаметру і широконаправлені, які Євген привітно поміняв з доплатою
    [​IMG].
    Діоди холоднобілого відтінку, тому в планах були ще жовті світлофільтри. На цьому етапі ще не здогадався взяти фотік, але я ж люблю читати чужі статті з фотками от і вирішив зробити фотозвіт (але якщо чесно, то так за..бує фоткати коли зосереджений на роботі). Далі було перенесено обриси дуги на папір і за цим ескізом вирізано з склотекстолітової плати (фольгована з двох сторін) ось такі основи для майбутніх вказівників, які ще й було розграфлено під отвори для ніжок світлодіодів
    [​IMG].
    Далі було зроблено корпус з латунної полоски
    [​IMG]. Після того коли отвори в основах будуть готові, ці полоски будуть акуратно припаяні знизу по периметру до фольгованої склотекстолітової основи приблизно так
    [​IMG].
    Корпус у вигляді стінки задуманий для відділення вказівників від рефлекторів ближнього світла. Отвори успішно було просверлено, а в отворах з обох сторін зроблені фаски щоб діоди не мали контакту з фольгою основи і все це діло було добре прошліфоване нульовкою [​IMG]
    [​IMG].
    Готові конструкції трохи допасовувались на пролягання до скла фар, підрізались і фарбувались в чорний матовий колір з балончика (фарба термостійка, підчас роботи фара серйозно нагрівається:!: ). На готові пофорбовані і припасовані корпуса клеєлись діоди (клей - Момент). Діоди свідомо не хотів припаювати
    [​IMG].
    З другої сторони на кожен діод вішались резистори по 470 Ом
    [​IMG].
    Ще в процесі розробки до корпусів вказівників були приєднані алюмінєві смужки, які забезпечили кріплення вказівників до пластмасового корпусу фар
    [​IMG].
    Жовтий фільтр вирізався прикладним методом по ескізу з паперу. Форма мала бути такою, щоб фільтр накривав зверху всі діоди і прилягав до латунної стінки. І от нарешті вказівники були прикріплені закльопками до корпусів фар
    [​IMG].
    Далі була робота по вирізанню рефлектора, вказівники не повинні були заважати рефлекторам рухатись під час корекції ближнього світла
    [​IMG].
    І от нарешті вказівники разом з рефлекторами
    [​IMG].
    А ось і під склом
    [​IMG].
    І на автомобілі
    [​IMG].

Бюджет: 10 діодів - 150грн; 10 резисторів - 2.5 грн.; латунна полоска - 5 грн.; фарба залишилась після фарбування рефлекторів, фільтр давно валявся, все інше з татової майстерні.

Недоліки проекту: холоднобілий колір діодів разом з жовтим фільтром дав яскравозелений відтінок (підлягає допрацюванню); в яскраву погоду діоди слабенько видно (тепер розумію що треба було на кожен діод зробити мінірефлектор конусної форми як у тюнінговій діодній оптиці - теж буде допрацьовуватись); коли під'єднав вказівники помітив, що повороти блимають з більшою частотою (повішав більший опір у вигляді 2ох 21-ватних лампочок захованих під капотом і частота стала стандартною).
    Переваги: круто блимає в несонячний період, а особливо в темноті; перевага у світінні самих діодів, вони ніби засвічуються миттєво порівняно з лампами накалювання.
    І ще до переваг можу віднести те, що повністю задоволений зробленою роботою:lol:
    Буду вдячний за критику і поради щодо вдосконалення:mrgreen:

• Подобається Подобається x 4
  2. KIT

KIT Аксакал

ВАЗ 21013
    Клубна карта:
    0011
    Відповідь: Світлодіодні вказівники поворотів

Ще раз переконуюсь, що ти вмілий майстер! Молодець, тепер багатсько людей заходячи на наш сайт будуть тобі вдячні за ідею! :) І нам всім за сайт... :)

З приводу критики є декілька запитань
    1. Світодіоди добре видно збоку?
    2. Чи можна поставити світодіоди в шахматному порядку? Для збільшення кількості? і відповідно збільшення світла.

3. Scirocco GTi

Scirocco GTi Аксакал

VW Scirocco 1,8i 1986 р.в. EW 112 л.с. 5ст КПП, VW Scirocco 1,8i 1984 р.в. DX ? л.с. 5ст КПП

Дуже багато до того написав. Але повторювати дуже довго. :-(

Шукай оранжеві особливо яскраві світлодіоди, вони набагато дешевші, ніж білі. І ціна у них 60-75 копійок. Або шукай багатокристалічні світлодіоди(у тебе такі й стоять по моєму), але такі діоди - рідкість. Ще не потрібно робити мінірефлектор конусної форми, якщо і покращать вони світло, то не більше 5%. Це все із за того, що то така конструкція самого світлодіода.

• Подобається Подобається x 1
  4. Solaris

Solaris Аксакал

VW Golf Mk2 RF->9A H&R -40-100

моя думка діодів треба більше в сонячний день нічого не видно буде..

5. Borman

Borman Місцевий

VDub Golf Mk3 AirRide
    Клубна карта:
    000100

Я його брав минулого року за 750 грн.

Додано через 9 хвилин
    1.якщо під прямим кутом, то не дуже добре, але для цього є повороти на крилах; 2.ідея хороша, для цього потрібні трошки тонші діоди, можна навіть з вузьким пучком світла і ще більшим свіловим потоком але це вже інший бюджет (один такий діод - 6 грн, а там таких треба буде штук 15-20 на кожну сторону). Буду напевно якось мутити міні рефлектори.

Додано через 10 хвилин
    Я з тобою згідний

Додано через 30 хвилин
    Тут я з тобою не згідний. Ти напевно звертав увагу на світлодіодні ліхтарики? Так от зараз з'явилось нове покоління, вони маюбть рефлектори під кожний діод і набагато яскравіше світять. Ось там і стоять широконаправлені діоди, я в мене саме такі.

6. Scirocco GTi

Scirocco GTi Аксакал

VW Scirocco 1,8i 1986 р.в. EW 112 л.с. 5ст КПП, VW Scirocco 1,8i 1984 р.в. DX ? л.с. 5ст КПП

Якщо так, то да, потрібні. А про широконаправлені вже потім дочитав. :)

7. Scirocco GTi

Scirocco GTi Аксакал

Світлопотоку тобі потрібно добиватися кількістю світлодіодів. У самого зараз у голові блукають думки замініти задні блок - фари на світлодіодні(переробити штатні). Але така дувка у мене тількі с того, щоб розвантажити бортову сітку. Єкономити ресурси генератора. :) Але от поворотники міняти на світлодіодні мабуть не вийде, бо як ти і вказав, дуже часто вони блимають. То мені не подобається. От якщо б доробити ту схему... :) А ще можу доповнити, що зараз у мене в задніх блок-фарах замість накальних габарітів працюють саморобні світлодіодні лампочки. Кожна несе на собі 10 особливо яскравих світлодіодів. :) Світяь яскравіше, ніж накальні. В самий раз то 5-6 світлодіодів і не більше :)

8. Borman

Borman Місцевий

VDub Golf Mk3 AirRide
    Клубна карта:
    000100

Проблему з частотою я вирішив, читай уважніше;-)

Додано через 1 хвилину
    Ріспект!

9. Scirocco GTi

Scirocco GTi Аксакал

Мені твій способ не підходить, бо в мене основна задача - знизити потужність ламп. А добавляти до світлодіодних накальні - то не вписується у мою концепцію. :)

10. Borman

Borman Місцевий

VDub Golf Mk3 AirRide
    Клубна карта:
    000100

А може ти знаєш спосіб, як зменшити частоту іншим способом???

11. Pol

Pol Super Moderator

VW POLO ClassiC 1.6 98 (1F)

А якщо поставити опір (резистор номіналом як опір самої лампочки)?
    теоретично можна ж.

12. Scirocco GTi

Scirocco GTi Аксакал

Щось чув про переробку реле блимання. У самому реле потрібно щось змінити. Але таку інфу ще не нарив. :-(

13. Borman

Borman Місцевий

VDub Golf Mk3 AirRide
    Клубна карта:
    000100

І практично також, я пробував, але опір (~10Вт бо потужнішого не мав) працював в режимі паяльника :grin:

Додано через 2 хвилини
    Ти на правильному шляху;)

14. Pol

Pol Super Moderator

VW POLO ClassiC 1.6 98 (1F)

знайти тобі 100вт?

15. Borman

Borman Місцевий

VDub Golf Mk3 AirRide
    Клубна карта:
    000100

Знайди хочаб 2х21Вт, тільки незнію який опір (ну тіпа такий як опір лампи 21Вт) :roll:

16. Алекс

Алекс Початківець

VW Golf II 1.3 карб

Подивись світлодіоди на сайті http://led-opt.com.ua/, я там купив і зробив собі повторювачі поворотів та додатковій третій стоп. Якщо рахувати по світловій потужності - то лампа 21 Вт з КПД біля 2% видає 300-500 мВт білого світла. якщо стоіть фільтр червоний (оранжевий) то він пропускає менше 20% приблизно.Отже лампа відає 60 - 100 мВт відимого світла. світлодіоди мають КПД 8-12 %. один світлодіод RL80-UR544D-P4-55 відає 6-8 мВт світла. отже потрібно мінімум 10 світлодіодів, а ліпше 15 для коректної заміни лампи. Тобто для того щоб і в сонячну погоду було нормально видно.

• Подобається Подобається x 4
  17. Бейліс

Бейліс Місцевий

BMW 320I M50 Vanos 96р.

Хто може мені допомогти зробити поворотники у фарах!

18. Borman

Borman Місцевий

VDub Golf Mk3 AirRide
    Клубна карта:
    000100

Що це за натяки? Я б з радістю, але як згадаю який це менінгіт і затрати часу, то шось не дуже хочеться. Вибачєй:sad: . Я от свої ніяк не можу почати переробляти - нема часу;) .

19. Scirocco GTi

Scirocco GTi Аксакал

Все приблизно так, як ти написав. У неділю трохи попрацював з паяльником. Були перероблені лампочки габаритні і стопів. Габарит зробив із одного 10 мм чотирьохкристального світлодіода з кутом світла 140 градусів. Лампа стопа була мною зроблена з 16 світлодіодів, чотири у центрі і 12 по радіусу цоколя з виступом за його периметр.
    Піздніше габарит буде перепаяний на 2-х контактний цоколь. І по колу до нього допаяється ще 12 світлодіодів на 2-ий контакт цоколя. І потім ті 12 світлодіодів будуть здубльовані на стоп сигнал. Тобто будуть спрацьовувавти 4 секціі стоп-синалу. Фото лампочки у стоп вивішу піздніше.
    Раніш була думка насвердлити під світлодіоди дірок у роззсіючувах задніх ліхтарів, а потім вирішив таки, що курочити свої ліхтарі я не буду. Тому й пішов по такомуй шляху. :)

Додано через 1 годину 16 хвилин
    Ще пару слів, як паяв лампочки.
    12 світлодіодів спаяно секціями по 3 світлодіода послідовно + розвантажувальний резистор 430Ом 0,25Вт. Ітого 4 секції. Середні 4 світлодіоди спаяни кожний з резистором. Буртіки у кожного світлодіода були спиляни надфілем.

• Подобається Подобається x 2
  20. Borman

Borman Місцевий

VDub Golf Mk3 AirRide
    Клубна карта:
    000100

2 Scirocco GTi: коли будуть фотки!

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)