випадково пошкодив авто на стоянці

Тема у розділі 'Юридичні питання', створена користувачем Andr0n, 21 тра 2012.

1. Andr0n

Andr0n Початківець

VW Passat B2 1.6D 86'
    всім доброго дня)

вчора стояв собі на стоянці біля магазину і чекав дружину з донькою.
    так як надворі доволі гаряче, відкрив водійські двері.
    зліва під'їхав і припаркувався мінівен Dodge, з нього вийшла жінка і пішла у маркет. в машині залишився чоловік.

надворі було вітряно і буквально через хв мої дверцята від пориву вітру поставили зовсім маленьку вм'ятинку і подряпину на дверях сусіднього авто.

вибіг мужик і почав махати руками і пускати піну що я такий сякий... хоча я одразу признав свою вину і не морозився.

так як зовсім недавно купив авто і не попадав в такі ситуації, стало питання як розійтися з мужиком. зі сторони мужика (і дружини яка підійшла невдовзі) починається гон типу - у мене тут ідеальне авто, а ти мол такий сякий мені пів машини помняв ... да я буду продавати і не продам ....
    повезло що поруч в місті був товариш (досвідчений водій). він під'їхав і ми вирішили це питання "полюбовно" грошима і роз'їхалися.
    хоча, знаючи українську натуру, майже впевнений що мужик авто підкрашувати не буде, а просто "повоняв", гроші забрав і все... але не про то мова..

так оце собі думав які взагалі варіанти вирішення таких ситуацій?

чи покриває моя мінімальна страховка такі випадки? (думаю що ні).
    який законний спосіб розійтися в такій ситуації?
    викликати інспектора, оформлювати протокол і в суд?
    чи є законні варіанти затягування часу через суд чи ще якісь методи, якщо "опонент" просто бик невихований?
    як діяти якби мене дряпнули і винуватець просто втік?

2. Vexler

Vexler Аксакал

Smart ForTwo, VW Golf2 1.8RP `91 white був
    Andr0n, якщо вмієте користуватись Європротоколом і у другого учасника також страхівка виписана після 19.09.2012р.,то можна без ДАІ оформити все. Виклик страхової обовязковий!
    Але наступного року у Вас автоматично страхова зробить поліс на 40%-50% дорожчим,бо "автоцивілка" спрацювала.
    Можна й стандартно оформляти - виклик ДАІ, виклик страхової. Рахуйте, що на 340грн штрафу і можливо позбавлення прав Ви точно попадаєте.

Як показує практика, за такі незначні випадки простіше розійтися на місці "полюбовно". імхо.

Останнє редагування: 21 тра 2012
  3. Олег М.

Олег М. Аксакал

VW Scirocco 16V GTX 1991, VW Scirocco mk1 1979 16V, VW Colf-1 Cabrio 1989, VW Golf Country 16V, VW Scirocco GTE mk1
    Клубна карта:
    000001
    Класно жити в майбутньому :)
    я так розумію що це опечятка

4. Andr0n

Andr0n Початківець

VW Passat B2 1.6D 86'
    тоді з моєї сторони витрат при такій події не повинно бути?
    все має відшкодувати страхова?
    мої витрати це збільшена страховка на наступний рік? а я кщо я перейду до іншого страховика?

штраф + позбавлення?
    відшкодування в такому випадку всеодно на стаховику?
    і на основі якої статті штраф?

дякую за відповіді )

5. KIT

KIT Аксакал

ВАЗ 21013
    Клубна карта:
    0011
    теж цікавить дане питання. чи створена якась всеукраїнська база порушників/ініціаторів ДТП, котру зливають страховикам ?

6. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    якшо по чесному, то вже не твоя справа. Ти покоцав машину, мусиш відповідати матеріально

7. nzi

nzi Місцевий

vw passat 1.6 TD був
    в мене зі співробітником була ситуацйія, коцнув його мужик(як виявилося сусід, бо знайшлися свідки) в дверку і втік. вже 4 суди було, я так зрозумів що в того сусіда немає взагалі страховки, бо він щось таке мутить, пошкоджень на 1500 грн а напрягів купа
    це я до цієї фрази писав. тупо апеляції подаєш, поки мужику не надоїсть...
    за такі пошкодження краще розійтися на місці, так як сума підозрюю вимірювалася в десятках гривень..
    була схожа ситуація дівчина на парковці так дверцята відкривала і зачепила збоку припаркований мерседес, чоловік культурний попався вийшов оглянув, жартома сказав "баба навіть не за кермом може створити ДТП")))) і розійшлися без притензій.
    як розходитеся отак полюбовно головне не забуть взяти лист(розписка в народі) типу що він немає до тебе притензій.
    а то знаю ситуації, коли полюбовно розходилися, а потім авто в розшуку за втечу з місця ДТП... народ в нас як вже сказали своєрідний

8. Andr0n

Andr0n Початківець

VW Passat B2 1.6D 86'
    так ніхто не заперечує.
    це я до натури гидотної... в очі тобі каже шо я йому пів машини розніс, а потім махне рукою на ту цятку, покладе ті гроші в карман і кататиметься далі...
    тобто за своє бошки порозбиває, а сам би опинився в такому випадку, іншої пісеньки заспівав би ))

от у мене один борт коцнутий (обидві дверці). якби він мені на чистому місці поставив би цятку таку ж саму... я б мав повне право вимагати від нього компенсацію - мол зроби як було.
    але морально махнув би рукою ... ця цятка на фоні інших пошкоджень капля в морі.

400

9. bass

bass Аксакал

Був VW Passat B4 Variant (ADZ)1.8 (35I) Automat, Була Audi Avant A6C5 2.5TDI(AKN)
    Клубна карта:
    000073
    Ну так, от і тому і кричав що "пів машини". Чим більше піни з рота - тим більша "полюбовна" сума ;)

Як ти кажеш, що напевно він не зверне на ту подряпину уваги і так і буде кататися, і ти так впевнений, то твої пориви викликати ДАЙ і страховиків, явно би знизили цю суму.

10. Crazy

Crazy Active Member

Lancer
    Яке б там в нього авто не було, ідеальне чи пошарпане ржаве відро через необережність наніс шкоду іншому і нести відповідальність зобов'язаний. Чи буде він робити свою машину чи ні то вже не важливо.
    Хіба водій того авто хотів робити все як книжка пише? З ДАІ, страховою і т.д.? Чи просто хотів космічну суму?
    В даному випадку звичайно що ніякого ДАІ і півдня потраченого часу нікому не потрібно. А для тебе тим більше, хоч і витрати на ремонт тієї машини оплачувала б страхова(це ще якщо в тебе нульова франшиза), але попадаєш на мінус 340грн штрафу за ДТП і можливого позбавлення, а потім суду і т.д. Якщо будеш брати іншу цивілку в іншій страховій і не будеш розказувати про свої ДТП то ціна буде як звичайно. Думаю ніякої загальної бази страхових випадків не існує.

Ну так якщо б таке сталося з тобою то звичайно що маєш повне право вимагати щоб зробили як було.

Останнє редагування: 21 тра 2012
  11. Чортопхай

Чортопхай Аксакал

VW
    Клубна карта:
    113
    Три тижні тому якийсь хлопець точно так само відчинив двері своєї Гонди об двері мого Гольфа (як хтось вище сказав: навіть не був за кермом, а зробив ДТП!, і на жінку явно не виглядав!). Було це біля "Теско" в Перемишлі.

Почав пропонувати 150 золотих за полюбовне вирішення. Я задзвонила до свого майстра, той сказав, що навіть найменша подряпина буде коштувати орієнтовно 600 золотих. Щоби хлопець не подумав, що хочу на ньому нажитися, я просто взяла від нього письмове підтвердження, що він це зробив. А далі - хай вирішує страхова. Хлопець дуже просився, що втратить 60% знижки на страхівку за безаварійну їзду, тому поки що тримаю ту розписку для себе, але буде видно.

Це я пишу до того, що дехто думає, що замалювати малесеньку подряпину на дверях коштує пару десятків гривень.

У Польщі це вирішується без європротоколу. Письмове підтвердження винного є підставою для відшкодування ремонту за рахунок його страхівки.

12. Vexler

Vexler Аксакал

Олег М., опечатався. Після 19.09.2011р.
    хіба франшиза, яка становить наразі 510грн майже у всіх страховиків

штраф 100% на основі скоєння ДТП, а позбавлення - тут вже на яких ДАЙців попадеш)))
    Так страхова класично платить потерпілому усю суму збитку - франшиза.

Щодо єдиної бази страховиків по ДТП: її наразі не існує, а тому після ДТП`шного року, можна застрахуватись як новий клієнт в іншій компанії.

13. Cherepaha

Cherepaha Місцевий

VW Golf II 1.3, 1989
    Клубна карта:
    000484
    тобто, висновок: викликав дайців - попав на мінімум 850 гривень, + вони ще ниють щоб їм "подякували" за те, що вони все правильно оформлять. Тобто десь 1000.
    Значить, мені треба возити таку суму з собою, якби не дай Бог щось, щоб потім не мати менінгіту?
    Ну добре, нехай є вже європротокол. Але ж франшиза? Автор теми дав 400 грн. Франшиза 510. Тобто, система страхування спонукає нас рішати "дрібні" проблеми самим, на місці? Для чого тоді ввели цивілку?
    Чому ж позиція страховиків не є такою: збиткі малі - ми відшкодуємо, великі - плати франшизу? Так би було по-чесному. Але питання, напевно, риторичне...

14. Vexler

Vexler Аксакал

Все вірно,але такі правила, як і у всьому світі практично і не окремо кожна страхова собі їх придумує - все затверджується на законодавчому рівні. До речі, за кордоном страховка в рази дорожча,ніж в нас.
    Повірте, та й не у франшизі питання: за дрібні ДТП в любому варіанті простіше розійтися на місці. Це перевірено практикою.
    Всім зеленого світла!

15. andriy89

andriy89 Active Member

VW Golf mk2 92
    мав подібні ситуації і не раз. Перефарбовувати 1-ну частину кузова 50-80 у.е. залежно як в кого. Тому вважаю, що тамтой водій взяв ще по "Божеськи". А якщо машина нова - то його злість можу зрозуміти. Сам пам'ятаю : тільки перефарбував гольфа, тішуся як мала дитина, а за тиждень комусь з майстрів впала викрутка і вибила скол на передньому крилі. Хоть і замазали і заполірували, і крім мене того ніхто не побачить (хіба дуже буде придивлятись), але настрій мав поганий 3 наступні дні. Теж випадок був, зачепив якусь залізяку і вона впала на авто майстра, зробила царапину. Теж віддав 50 у.е. Хоть він і до сьогодні цього не зафарбував, але то вже його справа, в мене совість чиста, а це головне.

16. vasilukr

vasilukr Початківець

VW Jetta 2
    Простіше на місці 100 %. Мав неприємну ситуацію з ДАЙцями пів року тому. Не знаю як зараз але тоді страховики говорили, що Дай викликати обовязков. По європротоколу ніхто не відшкодує, особливо якщо в одного Цивілка а в іншого Каско. А Дай переважно вирішує хто платить, той і правий. Штраф 340 однозначно + час + суд + їзда без прав (дають тимчасовий дозвіл на керування). Було б добре на таке дрібне взагалі не звертати уваги, але тут кожному потрібно вирішувати самому.

17. dima1405

dima1405 Місцевий

VW Golf II 1.3і 1985 Reno Symbol 1.4(16v) 2006
    Ідеотизм наших законів: при будь якому ДТП (коцнув бампера об бардюр чи розбив чужу автівку) виплачується штраф 325-410грн з обов"язковим відбором водійського посвідчення, суму штрафу вирішує суд(через місяць), а потім з чеком про оплату йдеш в ДАЙ і забираєш посвідчення. Та можливо забрати посвідчення і раніше (за домовленістю) написавши заяву про необхідність виїзду за кордон (по тимчасовому посвідченню не виїдиш).
    В мене була схожа ситуація: заїжаючи в гараж мене коцнув в дверку сусід який виїджав недивлячись в зеркала (коцнув недавно придбану реношку), та так що скло дверки опускалося лише на 5см. Будете сміятися чи скажете що я "дурний" та грошей я не збивав з літньої людини, пінився сильно (як не як нове чотири річне авто) та після того як людина зрозуміла свою провину заспокоївся, сам відрехтував, фарба залишилася на місці (удар прийшовся в пластиковий молдинг) правда через декілька днів приніс мені 50грн. МАбуть просто не хотілося сваритися з сусідами, тай мужик получив урок що треба дивитися в зеркало перед тим як здавати на зад.

18. rusmaks

rusmaks Місцевий

VW T5 1,9 TDI, Golf II 1,6TD JR '84, Passat B4 1,9TDI 1Z '96 - був
    Клубна карта:
    000065
    Дійсно закони у нас повний "брєд". Краще всього вирішувати дані ситуації на місці без тих "дай на каву". І звичайно, що це все буде залежати від самої людини і від ситуації, як це все сталось.
    У мене наприклад вже 2 задні дверки "покоцані" і знаю що це біля під'їзду, і догадуюсь навіть хто це, але не зловив за руку, і нічого зробити не можу. Але прикро те, що навіть людині цій яка це зробила "пофіг", і це вже не перший раз. Останній раз "коцнули" добряче, є сліди фарби, ну і вмятина у мене.
    Якщо впіймаю, то грошей брати не буду, просто дам нормально по "писку". Можливо так для "рагуля"(який не навчився відкривати двері, або не навчив когось із своїх пасажирів) буде внятним.

• Подобається Подобається x 1
  19. Nick Wolf

Nick Wolf Місцевий

VW Passat 1.8GL
    Клубна карта:
    000015
    Не все так песимістично зі страховими. Є і нульові франшизи, навіть на цивілку. А тим більше на КАСКО.

Але з ДАЙцями це факт - якщо вже з ними мати справу, то все як описували вище. Навіть якщо ти 100% не винен, навіть стояти можеш машиною припаркованим і якщо твою машину пошкодили, а ти викликав ДАЙців, тих нелюдей продажних - протокол, штраф за скоєння ДТП, відбирання прав, витрачання часу в судах. По нашу державу давно плаче гондурас, ой як давно. Ось що песимістично.

20. kym

kym Аксакал

a 100
    Недано порушив правила .... засікли.... казали ..хоч на каву дай...))))))

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)