ух таваріщі, ну ви тут і намудрували... окей, попробую розвіяти міф про доливи і недоливи. урок матеметики і логіки і там ще трошки фізики Візьмемо собі заправку "Кукіш", де за 1л палива треба заплатити 11,38грн. тепер прості кроки розрахунку: 1. 11.38грн = 1000 мл (мілілітрів) палива 2. просте ділення, і отримуємо 0.01138 грн = 1 мл палива - ми всі великі математики/фізики, відповідно розумієм і бачимо, що номінал валюти в нашій країні починається з 1 коп, а менше 1 мл палива - тяжко налити, та і відслідкувати ту каплю проблематично навіть самим точним-приточним компютерам/дозаторам (вже буду мовчати про той факт, що бензин дуже швидко випаровується...) 3. А тепер, УВАГА, розвязка тої писанини, що пишеться вже роками: Вася любить круглі сумми, тому не париться, і дає на заправці 10грн і хоче отримати на цю сумму (а саме РІВНО 10грн) свого палива. Але Вася погано вчив математику/фізику у школі, і хотів би помудрувати, але 10 грн = 878.7346 мл палива (вот плять.... наш то дозатор ледве міліграми рахує, не те що соті і тисячні, ... і то допускається похибка) В результаті, оператор проводить 10грн, але наша дурнувата програма/компютер все таки знає, що дані на колонку треба відправляти заокругливши до цілих, і так, щоб клієнт потім не прибігав і не доплачував 1-2 коп за перелитий міліграм, відповідно вона видає 878 мл палива, що складає 9,99164 грн (памятаєм про розмінні монети, і отримуєм ЗНИЖКУ 0,00164 коп :rofl . Всі мають хорошу память, і знають, що на колонці відображаються тільки 2 знаки після коми (для відображення номіналу монет) і Вася бачить, що йому заправили на 9,99грн. "Твою ж девізію" кричить Вася:ireful:, хоча отримав знижку в розмірі 0,00164 коп... Розписувати, чому програма не видала 879 мл палива, ціна яких би склала 10,00302 грн не варто (памятаєм про похибку, і памятаєм, що ці тисячні копійки - то вже з кишені оператора, а всі хочуть ковбасу їсти...) Вроді, розяснив, як міг. Думаю, після цього питань небуде. Ще додам - на заправках оплачую все до копійки, а все тому, що користуюсь платіжною карточкою, і заправляю до повного, рахують рівно до 1мл. Шануймося !
Розбір пішов по суті. Там алгоритм трохи не такий як ти представляєш собі. Все набагато простіше. Рахунок ведеться з верху до низу... Тобто 10..9..8......1..0. Оператор задає суму 100грн. ціна 11.38. Бензини має бути 8,7873 л. Заокруглення третього і четвертого знаку після коми дає 8.79., Якщо інша ціна то може бути тільки інший варіант заокруглення 8.78. тобто різниця складає 10мл. Допуск по наливу складає +/-40 мл. Тобто похибка програми влізає в стандарт допуску по наливу і немає сенсу перераховувати гроші і оригінальна німецька програма цього не робить вона завжди заокругює в бвльшу сторону. перерахунок грошей треба робити коли задали 100 грн - має бути 8.78л, по факту наляли 8.48*1.38=96,5024, а показати треба 100.00грн. От тут получається складний алгоритм підгонки ціни під фактичну кількість бензину, щоб сума була недалеко від 100.00 грн. І ціна перераховується в реальному режимі з кожною наступною налятою літрою бензини... через що і трудно вийти на рівну цифру 100.00грн... Трохи заскладно для непрограмістів, але думаю схема ясна.
я раз бачив, як блонда рушила від колонки, не дочекавшись закінчення заправки. От напевно Кум так само колись поїхав, має тепер трофей
всякі гадалки кажуть що піратом. А насправді був тісно повязаний з нафтовим бізнесом і знаю все що там робиться.
кум, не пиши більше про німецькі програми до колонок, емулятори і т.д., ти паралізував роботу всієї служби есплуатації . Якщо ти тримав в руках дозатор від колонки це не означає що у всіх колонках він такий же ш! А ще пройдись по заправках, які рядом з тобою в Солонці і розкажи начальникам які вони багаті, а то вони лохи навіть і не підозрюють. Ну і само собою пост 639 розкажи - це шедевр! Юра, не лізь в дебрі (ті супер-німецькі програми ніфіга не рахують а називаються вони протоколами обміну) а краще напиши фірмі НД-Датекс (один з найбільших розробників касових систем в Україні) що вони продають "лєве" фуфло, яке краде в людей гроші.
Ти так і не зрозумів про що мова, або спеціально..... Зробимо простіше. Поясни читачам форуму чому в Польщі коли заправляєш на 100 злотих то на табло стоїть 100 злотих, а тільки бензин з заокругленнями, а на Україні замість 100 грн завжди показує 99.з копійками. Наливні колонки майже всі в середині однакові, тільки зверху обшивка різна, Касові апарати - теж однакові... все майже таке саме а показники на табло різні. От як зрозуміло поясниш то може читачі форуму і повірять тобі
Юра, я вже в одній темі доступно пояснював. Жарік не полінився і в цій темі також все правильно розписав. Я нікого ні до чого не заставляю - я написав як воно на справді є, а вірити чи не вірити ваше діло! різні не таке саме. В Польші 95 бензин 5,3 злотих (приблизно, дані з інтернету), у нас 11,15 (всередньому). А тепер пригадайті ті часи, коли бензин в нас коштував 5-5,5 грн (кінець 2008 - початок 2009р.р.) і чи недоливали колонки оті 2-6 копійок. Висновок цієї писанини такий: не хочете годувати персонал АЗС отими копійками - заправляйте круглі літри і буде вам щастя.
Навіть тоді, коли лічильник починатиме рахувати з десятки... Розмова, яка мала стати плідною дискусією, успішно перейшла в гнилий базар.
Знаєте шо, народ? Вчорашня пригода на дорозі спонукає мене сказати вам: не купуйте польського дрантя на їхніх реєстраціях. Ну як ви думаєте: чому вони так за дешево сплавляють вам своє сміття? Бо вони такі альтруїсти? Так сі стало, що вчора тєгала-м Опель Омегу 2.5, АКПП. Ціхо-ціхо! Фсьо знаю: тєгати автомати категорично заборонено і теде, і тепе. А як в нього в салоні 3 дорослих, 3 дітей (14 років, 1 рочок і 1 місяць), одна з дорослих вагітна, а в нього посеред дороги шось стрілило, і діти плачуть... Дотєгнула-м до майстра, майстер сказав: мотор - на виміну! А хлоп у січні купив то-то диво на колесах... Розумію, що криза, розумію, що з грошима дуже скрутно... Але то ж ваше життя і життя ваших пасажирів. Не знаю, що би було, якби той Опель спалахнув... А в багажнику - газові балони. Не думайте, що, якщо вам пропонують "лялю" за півтори штуки, то це вам дурний поляк попався... Мусила-м виговоритися, бо цілу ніч снилося, як вибухає то диво-дивне з усіма його пасажирами...
А ви думаєте, що така ж Опель Вектра на українській реєстрації за 10 тис убитих єнотів буде в кращому стані? Я вас трохи розчарую. І в Польщі і в Україні ціни на автомобілі абсолютно однакові. Тобто в даному випадку 1.5-2 тис доларів. А решта в українській машині - то вартість документів, тобто паперу. А то шо ше наші люди купують там дрантя, то вже друге питання. Знайомий купив собі Audi 80 coupe 1987 року за 3 тисячі доларів. Попав на ній в аварію. Машина ремонту не підлягала. Так він ше після того продав документи на неї за 2600. Тобто сама машина коштувала в його випадку 400 доларів. От думайте тепер за що ми переплачуємо.
Щойно повернулася з Перемишля і знов... мушу виговоритися. Звичайно, що в колі однодумців. Була там в суботу. Купила своїй молодшій босоніжки. Привезла додому, поміряла, а вони на один розмір завеликі. Нині знов їхала, то взяла з собою, щоби поміняти. Прийшла до магазину, сказала, чого потребую... а далі була німа сцена з мого боку. Продавщиця взяла від мене босоніжки, принесла нові і повернула мені 9 золотих, бо в понеділок ті босоніжки подешевшали. Ну от, виговорилася... Але легше поки що не стало. Думаю, те, що сталося, це ненормально. Так не може бути. Наша людина від такого може і помішатєльства дістати. Її не обматюкали, не послали, не гавкнули, щоби на ніс собі натягнула ті капці, не сичали за спиною... А гарно посміхалися, жартували і дали 9 золотих - на пиво...
Або може ми, по цей бік кордону,живемо ніби на інші планеті, де цивілізація, етикет чи хороші манери тільки починають зароджуватись і то в рідкісних випадках...
Кілька років тому купляв у великому магазині на букву Е у Львові (!) магнітолу в авто. Через три дні побачив, що в них почалася акція, і по цій акції моя магнітола здешевіла аж на 200 (!) грн., а я платив 900 грн. Недовго думаючи, взяв чек від магнітоли (лише чек!), прийшов, пояснив ситуацію і... мені віддали ті 200 грн., правда перед тим оформили повернення і нову купівлю. І так само без будь-яких скандалів чи понтів, все чинно і мирно, за що почав поважати ту мережу. А до того вивчав це питання і мав можливість купити таку саму магнітолу в "спец" магазині, аж на 75 грн. дешевше. Але подумав - тут мережа, чек, гарантія справжня. І бачите - не прогадав. Не знаю, як зараз ситуація в тій мережі, чув, що вони загнали ціни вище нікуди, а ще страшать покупців додатковими сервісами, без яких і купована техніка не техніка - це щоб не думали, що я когось рекламую. Просто хочу сказати, що не всюди Польща, де нас немає
Може не втему, але хто може щось сказати про таке...http://www.drive2.ru/cars/audi/a2/a2/mattteo/journal/288230376152463297/
Помагає мотор мєгше робить і плавно і паливна система менше зношується в мене тато додає постоянно років 8 вже поблем з полевною ше небуло ніразу