Яке авто краще купувати - нове чи б/в?

Тема у розділі 'Автофорум', створена користувачем scirocco, 16 лют 2008.

?

Мої плани:

1. Наступною машиною в мене буде нове авто

24 голосів
    35,3%
  2. Наступною машиною в мене буде вживане авто

44 голосів
    64,7%
  1. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR
    Відповідь: Яке авто краще купувати - нове чи б/в?

Та покажуть в письмовій формі шо завгодно. А залиють то шо є на сервісі.
    Я вибираю обслуговування автомобіля за свої гроші, коли я ставлю ті запчастини (стосується як розхідників так і магнітоли, дисків, додаткового обладнання і т.д.) які Я хочу і купую по адекватних цінах, а не обслуговування яке диктує наше офіціал з його космічними цінами за ті самі диски, антикор чи сигналізації. Стосовно вимоги виконання сервісних обов*язків я згоден (хоча сумніваюсь шо в Німеччині треба шось вимагати), а от як бути з умовами наших сервісменів, які відрізняються від європейських? Наприклад скорочення в два рази міжсервісного пробігу, відсутність кваліфікованих майстрів на гарантійних сервісах, відсутність в наявності елементарних запчастин (ричагів, оптики, блоків електроніки), які частенько летять і їх треба чекати місяцями? Тут вимагай не вимагай - ... Крім того, в гарантійні зобов*язання прописують обов*язки для власників, яких не зустрінеш в закордонних аналогах (наприклад заборона встановлення альтернативної оптики, навіть ліцензованої для цієї марки авто, зобов*язання не приймати участі в драгу і інших спортивних видах їзди і т.д.)
    А ше я сумніваюсь, шо в європейських салонах можна купити бувшу в ДТП (пошкоджену при транспортуванні) і відновлену на фірмовому сервісі машину або неповністю укомплектовану як нову з заводу (бачив власними очима), і шо в салоні там так знущаються над непроданими машинами (особисто на мікрі проводив 1.5 годинний слалом по площадці, в результаті чого перегріті гальма, підпалене щеплення і пострадавший розв-сходж, на другий день її купили). Тому я непідтримую думки "я беру нову машину і починаю писати її історію з чистого листа". Х/з шо було з тою машиною, яку я беру з салону, зато я плачу як за нову.

• Подобається Подобається x 1
  2. scirocco

scirocco Аксакал

VW Scirocco GT 1988 KR VW Scirocco GL 1982 EG VW Mazda 3 MPS 2009 VW UAZ 469 VW GAZ 69 and others vw's
    Клубна карта:
    000001

Батькові моєї колишньої співробітниці у салоні продали машину (китайська копія тойоти форранера), якій на око бракувало симетрії, але все було на місці. Як виявилося за півроку, в машини була погнута рама. Чоловік розпочав особисте дослідження і виявив, що його "нова" машина при транспортуванні в Україну злетіла з фури (було невелике дтп, а машина була погано закріплена) і клюнула носом з висоти до траси. Дилери вирішили приховати це, зробивши косметичний ремонт, адже гарантія не може передбачати вирівнювання рами кузова :). Так ось, чоловік кілька місяців боровся з продавцями, аби йому замінили машину. Продавці сказали, що машина зі зносом і поверненню не підлягає, а раму погнув він сам. У результаті дійшли компромісу, але чоловікові довелося суттєво потратитися. Не тільки часом а і грошима.

3. Vexler

Vexler Аксакал

Smart ForTwo, VW Golf2 1.8RP `91 white був

Це стосується тільки таких "розвинутих" країн, як Україна. В цивілізованому світі такого немає.

Я б тим "продавцям" таке устроїв, що в них би вже ніхто не купив машини. Уроди.

4. Madmax

Madmax Початківець

VW Golf II

Китайський автопром, знайомий купив позашляховика за 20 тис зелених, не назва у авто, а сплошні матюки, зате фаршу всередині вистачає. Сидить він зним, що тижня на сервісі, мало того постійно чекає на якісь запчастини бо нема їх в наявності. Як на мене машина повне г, зате нова.

5. McAr

McAr Місцевий

Audi B4 2.6 Quattro
    Клубна карта:
    000406

Якась дивна дискусія- ніби всі нові авто то биті підроблені каматози, а от всі БУ авто то зовсім не їздили і 10-20 років
    чекали коли їх не перекуплять.Як на мене кращі нові труси Атлантік ніж бу від Келвіна Кляйна із стразами від сваровського які хоч раз вдягав афро неукраїнець.
    Шановні цінителі мережі "Планети секонд хенд" не вводьте в оману, що беручи стару машину ти бачиш,що береш і ремонт коштує
    копійки.А як щодо ЗАПАХУ нового салону а не сморід чужої попільнички і пропердженого сидіння і загубленого під сидінням гандона
    ,точне клацання нового замка а не грюкання просівшої дверки, чарівний писк нових тормозних колодок а не думка яке колесо зараз тормозить
    , магічний перламутровий блиск лаку в якому видно себе як в дзеркалі а не думка як підмалювати крило з диском яке вічно було обісцяне псом
    з якогось Дусідорфа.Я не агітую,що по конструкції нові китайці ліпші за Гольф2 але наівно думати, що будуть за дарма віддавати
    5 річного Кайона, машина у відмінному стані і в Німцях добре куштує а продають дешево 5 річні авто або добре битими або після потопів
    або краденими або бувші таксі.Хочеться вірити,що заробки виростуть а податки зменшаться,нові машини стануть доступнішими
    а сервіс професійнішим.Для роздумів- хто зараз купляє старий моб телефон і згадайте як було 10 років тому.

• Подобається Подобається x 2
  6. scirocco

scirocco Аксакал

VW Scirocco GT 1988 KR VW Scirocco GL 1982 EG VW Mazda 3 MPS 2009 VW UAZ 469 VW GAZ 69 and others vw's
    Клубна карта:
    000001

Тут дискусія а не суперечка. Прошу поважати думку інших, і якщо є відчуття обманутого, то прошу вказувати, що це особисте відчуття.

Гидкий запах силікону і якоїсь тошнотворної пластмаси присутній у всіх нових машинах, що доводилося їздити, вартістю приблизно нижче 30 тисяч.
    наприклад в моїй 20-річній машині двері закриваються тихше ніш у будь-якому ланосі в салоні
    писк колодок це свідчення їх низької якості
    на відміну від телефонів, автомобілі за 20 років у технічному плані не покращилися, а як на мене, навпаки, погіршилися у зв'язку із тотальною економією металу, матеріалів, здешевшанням виробництва, екологічними нормами ітд.

7. McAr

McAr Місцевий

Audi B4 2.6 Quattro
    Клубна карта:
    000406

Давайте в дискусії обмежимося продукцією концерну ВВ, і чому зразу іде порівняння з китайським чи корейським автопромом, я люблю НІМЕЦЬКІ НОВІ АВТО.
    І знову Ланос!!! В новому Гольфі чи Поло не гірше.
    Тут ідеться про період обкатки,бо ти перший власник .
    А якщо зявиться можливість придбання ідентичної моделі за прийнятну ціну але нової, ви тим шансом не скористаєтесь? Чи штани старшого брата краще сидять на молодшому?

Додано через 30 хвилин
    А ще якісь барани придумали подушки безпеки, ABS,ESP,GPRS,мотори TFSI і коробку DSG яку у світі відмітили призом, а "гарячі парні" в одному розділі тупо забакланили,і взагалі навіщо випускають універсали якщо є еталон Скірокко?

8. Sasa

Sasa Аксакал

Country Power
    Клубна карта:
    000481

І я так кажу!!!
    :)

9. scirocco

scirocco Аксакал

Клубна карта:
    000001

цю дискусію я розпочав без планів будь-якого обмеження.
    Обкатка колодок на новій машині?! Мдя, убойно :) Це розповідають менеджери в салонах?
    Прошу більше не порівнювати машини з одягом, мобільними телефонами ітд. Якщо бракує аргументів - не обов'язково засмічувати тему, можна зробити паузу :)
    ABS це неоправдана технологія, вже є тема, в якій про це говорять (як і говорили про DSG), прошу користатися пошуком. ESP це теж технологія, яка мені, як водію є непотрібною. А GPRS це технологія, яка стосується мобільного звязку стандарту GSM і немає жодного відношення до автомобілів. Перед тим як дискутувати на такі складні теми, раджу поюзати Гугл.
    Тут не дискусія про типи кузовів, тим паче, що у фразі вбачаю бажання перевести на особистий рівень. Наступне бажання образити по відношенню до мене або будь-кого тут буде означати прощання з форумом. Це офіційне попередження.

10. serg9

serg9 Місцевий

VW Passat B4 2E 1994

Не хочу нікого образити, але один мій знайомий якось, коли я у нього запитав його думку про те, чи доречний в автомобілі кондиціонер (я казав шо чув шо побутує думка, що ті, хто їздять з кондиціонером, постійно від нього простуджуються) дав мені таку відповідь: від кондиціонера простужуються, коробка автомат ламається і не економна, шкіряний салон парить в жопу, а нова машина не вигідна в покупці лише для тих, хто цього всього не має !!! Ви знаєте, мені ця відповідь дуже сподобалася. І тому я вважаю, що в цій темі не може бути однієї правильної думки, кожен має право вважати так як він це бачить, і аргументи кожного з дописувачів мають право на існування. (ИМХО).

Додано через 15 хвилин
    ;-)
    От мене дійсно цікавить питання, чи обладнана Ваша машина системою АБС? І якщо так, то чи відключили ви її і користуєтесь звичайною гальмівною системою без АБС?
    А на рахунок дискусії, то якщо я не помиляюся, основне завдання дискусії (командного обговорення) є те, щоб вберегти когось від можливого однобокого сприйняття реальності і навести ще ряд доречних питань, на які людина б постаралася знайти для себе відповідь, внаслідок чого могла б змінити своє бачення стосовно поставленого питання. Але дискусія не передбачає того, що хтось повинен сприймати чиюсь думку і більше того ніхто з її (дискусії) учасників не повинен ображатись на те, що хтось не згідний з його думкою. Сорі за оффтоп.:oops:

11. scirocco

scirocco Аксакал

Клубна карта:
    000001

Так, тема створена для того, щоби на основі аргументів кожного, хто відписався читачі могли зробити правильні висновки для себе.
    Ні. (Прошу за можливості надалі про абс говорити у відповідній гілці)
    між аргументами, що заперечують думку опонента та бажанням образити співрозмовника є суттєва різниця. Якщо людина не має аргументів по темі, а натомість користується хамством, їй тут не місце.

P.S. Обіцяю задуматися над покупкою нового авто, якщо хтось аргументовано пояснить мені привабливість такого вибору ( в даному випадку цінова категорія 7000-10000).

12. VladyslaW

VladyslaW Active Member

VW JETTA II 16V PL-була

Майже 2 роки тому купив свою “джетту” за 4200...
    За цей час: поміняв, поремонтував:
    підшипники переднього колеса (гуділи)
    привід ЦЗ (поламався)
    рульова тяга
    4 гальмівні диски, з комплектами колодок, перебрав гальма
    двірники, масло (2 рази) паливний фільтр
    перебрав стартер (гудів сильно під час запуску)
    перебрав генератор (свистіли підшипники)
    поміняв резонатор і задній глушник (прогоріли)
    4 амортизатора...

на все це пішло у мене до 2000 у. о

запитання:
    яку нову машину я куплю зараз за 6000? Чи дотягне (хоч близько!!) її комплектація до тієї, яку маю зараз?

• Подобається Подобається x 1
  13. Borman

Borman Місцевий

VDub Golf Mk3 AirRide
    Клубна карта:
    000100

Яку яку? Та звичайно ж - Славуту! :shock: Але яка там, до біса, "комплектація"? :grin:

14. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

Моя обладнана, АБС відключений, шо далі? Жодного разу про це не жалів, ні зимою в Карпатах, ні літом на автобані коли з 200 відторможувався.
    Шо до дискусії, мені здається варто задуматись про співвідношення ціна/якість, а не тішити себе надіями про космічні технології в нових автомобілях (в мене на Цитроні С4 (2005р/в) після 2-річної експлуат. сервісмени самі відключили датчик світла, датчик рядності руху і два рази міняли якийсь мультитаймер, який глючив в самі непідходящі моменти і залишав мене без світла, двірників, поворотів і можливості поставити машину на сигналізацію). Я особисто не маю бажання відчувати себе лохом при покупці нової машини в салоні з врахуванням всіх наших розводів, гарантійки і суворої реальності (які я описував вище), при покупці б/в-як то кажуть бачили очі шо вибирали, якшо розбираєшся в машинах - то фуфло не купиш. Переплачувати просто за словосполучення "нова машина" не бачу змісту, тим більше я невпевнений в її якості і чесності дилера.
    Щодо запаху салону, то ніхто не примушує купувати свинюшник, (я мав гольфа 3 (95 р.в.) з бундеса, в якому до мене ніхто ніколи не курив, велюр був як новенький) и а от якість матеріалів (текстиль, пластики, панель і обшивки) в пасатах і гольфах 90-х набагато якісніші, приємніші на дотик і довговічніші за дешеву перепрацьовану з сміття пласмасу, яка стоїть в їх аналогах самих останніх модельних рядів. До-речі, в робочій фабії (укр. зборки) коли ставили музику, при знятті обшивки побачили, шо зборщики забули про безшумку і антикор, а в дверях була якась смердюча пакля (в другій дверці її не було).
    Ше скажу з власного досвіду: маючи можливість їхати в Крим на службовій фабії (2002) і власному Сітроені С4 (2005) я вибрав власного Гольфа (1986), як саму НАДІЙНУ машину, в якій я ні секунди не сумнівався і знав, шо доїду туди і назад без думки про то, шо шось може поломатись, вглючити, і я стану на трасі і буду шукати місцевих офіціалів для того шоб віддати їм половину грошей на відпочинок.

• Подобається Подобається x 3
  15. McAr

McAr Місцевий

Audi B4 2.6 Quattro
    Клубна карта:
    000406

???? -стосовно особистих образ.Але твердження,що добрих машин вже не роблять я рахую безпідставним, оскільки першим аргументом у виборі автомобіля є його ціна і цільове призначення.

16. Andriy_

Andriy_ Початківець

Passat B6 2.0TDI 6Mex.

Шановний пане scirocco, подивіться на першу сторінку відкритої Вами теми. Я намагався конкретизувати питання обмеженням вартості нового чи б/в авто.
    Ваша відповідь
    До чого ми прийшли, розпочавши 16 лютого висловлювати свої думки?
    Ви самі прийшли до висновку про необхідність встановлення цінової категорії. Крім того, на мій особистий погляд, неварто адміністратору настільки явно відстоювати свою особисту прихильність до б/в авто.
    Якщо допомагати людям у виборі, то необхідно звернути увагу людей на всі аспекти вибору.

Додано через 9 хвилин
    Що стосується вибору авто в ціновій категорії 7...10 тис. кБ, то я відсотків на 60...70 за нормальний вживаний апарат (тільки знайти такий буде нелегко).

Додано через 35 хвилин
    Якщо Ви знущаєтесь в салоні над авто, а потім говорите про недоцільність купівлі нового авто, приплітаєте сюди свої вимоги щодо європейського рівня продаж та обслуговування, то я взагалі в шоці. Недивно, що в багатьох салонах, коли вибирав машину, мені прсто відмовляли в тест-драйві. Велике ВАМ дякую за таке відношення продавців до нормальних покупців. Може розкажете учасникам форуму, скільки Ви ще загробили машин в салонах?

Паліть і надалі зчеплення, перегрівайте гальма, розбивайте підвіски в новеньких автомобілях, потім голосуйте за вживані авто і не забудьте організувати мітинг під гаслом "Європейський рівень обслуговування кожному автолюбителю України".

17. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

по-перше, я НЕ продавець машин в салонах (в мене трохи інша спеціальність і рід занять), а на такий сейшн попав чисто випадково (маю багато знайомих які працюють в цій галузі, і в галузі сервісного обслуговування в оф. дилерів). Не ставлю собі за мету знущатись над машинами, просто намагаюсь довести до громадської свідомості, шо робиться в салонах і що неварто свято вірити в то, шо куплений автомобіль буде дійсно новий і ідеальний.
    По-друге, на фоні зроблених на фірмовому сервісі автомобілів, які попадали з трейлера або були розбиті власниками салонів на п*яну голову (при чому це бувають машини і від 60 тис. у.е.), такі тест-драйви це взагалі квіточки.
    По-третє, саме існування такої ситуації-це не моя вина, і не тих працівників, які систематично вбивають машини, і навіть не власників салону, які це все собі дозволяють або дивляться на це крізь пальці. Допоки в нашій країні немає нормальної здорової конкуренції в галузі автобізнесу (не штучно створеної і пролобійованої в ВРУ) і допоки є люди, які готові віддавати свої гроші за х/з шо в салонах і миритись з ніяким сервісом, виконуючи всі дебільні вимоги офіціалів, попадаючи в свої гроші - буде процвітати така фігня. Я не кажу що це добре і правильно, але "бєз лоха і жизнь плоха".
    По-четверте, мітинги ніякі організовувати не збираюсь, бо мені побарабану хто і шо собі купує, я собі знаю, а хто лох той сам собі винен.
    Так шо непотрібно мені дякувати за ТАКЕ відношення продавців до покупців, ідіть собі в салон і дякуйте їм на здоров*я, я просто намагаюсь застерегти і попередити потенційних покупців, шо на них може чекати.

18. scirocco

scirocco Аксакал

Клубна карта:
    000001

Я ні до чого не прийшов :) це просто крик душі, аби люди перестали гнати нісенітниці і почали висловлювати аргументовані думки, поважаючи інших!
    В жодному разі! Якщо я встановлю цінову категорію, значить обмежу інтереси тих, в кого вона більша або менша.
    Ну от, приїхали. Адміністратори, значить не люди і не мають права на особисту думку...

Додано через 4 хвилини
    тут такого твердження не висловлював ніби ніхто.

19. Geremy

Geremy Active Member

Golf Plus 1.6 - більше в дружини, Skoda Octavia 1.9 TDI (2005 р.в.) - службовий....

Ну, мля...
    Ну знову дискусія зайла в хороше русло...
    Отож,
    Маємо висновок такий, як я зрозумів звідсіля...
    Всі нові машини - гавно, у порівнянні з як мінімум 10-річним гольфом.
    Їх всіх вбили, побили, познущалися з них у офіційного дилера, ще за 2 місяці як її зібрали, і при тому втопили, і невідомо шо з нею зробили...
    От бу- це практично новьо, з нею ні в якому випадку нічого не сталося, попередній господар бів просто ідіальний, взагалі на ній не їздив мріючи продати свою машину через 3-5 років классним пацанам, таким як ви є.. .
    Всі нові машини не варті навіть десятох частини тої нової, про яку мріє пересічний громадянин, вважаючи, що саме він формує машину, замовляючи її..
    Х-лопці... (як казав Л.Д.Кучма)
    Може все таки врахувати думку прихильників нових авто....
    Додам зі своєї колокольні...
    Їздив на всяких...
    І на БМВ 730 (2005 р.в.), 520 (2001 р.в.) 320 (1998 р.в. потім 2000 р.в.) і на Лексусі (ЛС430, РіКС300), всьо службові...
    Зараз маю інші службові... Всьо ВВ )))
    Скажу так, пересідаючи з БМВ 320 в свою тодішню скіроку не відчував особливих змін... Зараз, пересівши з Гольфа 3 на Г4 з практично тим самим двигуном, я відчуваю суттєву різницю і в комфорті, і в практичності авто... Розумієте, не одне покоління дзайнерів, інженерів, і всіляких сутенерів працювало над тим, щоб щось змінити, вдосконалити, покращити... Якщо ви звикли до чогось (консерватизм максимально поважаю), то не значить, що щось нове, інноваційне є поганим... Життя йде вперід, і не тре жити тіку минулим. Зрештою, як я вже писав, є машини до 1998 року і є після... якись переломний такий рік..
    Чомусь багато хто звідсіля пфшов вперід... Дурні всі ?? Карще б їздили на гольфах 2, і не мали морок з гинжекторами, лямбдами і тп ?? І пізнали таємницю сосання бензи, бо накрився бензонасос?
    Добре що є частина щасливих людей, які встигли взяти вв у нормальному стані... Але більшість що нині продаються є далеко не такими (пробачте мій максимальний песимізм)...
    І небагато майстрів визначать зі скількох частин машина була зварена, і як вона себе поведе на 120... Були випадки, в т.ч. смертельні, коли прекрасна машина, і перевірена і тд, розвалилась на цій швидкості на 2 частини... 3 тупа... і перевірялась більш-менш і обслуговувалась... (мав справу)
    От скільки з Вас впевнені, що нині, зі 100 ВВ мона найти щось нормальне??? ІМХО = 1-2%!!!!
    Нове авто все таки дає _трішечки більшу_ гарантію у цьому плані...
    А вибирати між бу пасатом і новою октавією, навіть нехай зі слабшим двигуном, я віддам перевагу другому, оскільки принаймні на 5% знатиму, що то не кіт у мішку...
    Скажу знову - все залежить від бюджету..
    ІМХО Г2 - мона перевірити кузов, докласти ще 5 т., і мати більш-менш нормальну машину... Г3 - не вартує тих грощей, щоб купувати і вкладати... Вже краще взяти щось нове, і нихай то буде поло, з частковим кредитом, чи октавія з дещо більшим...
    Тутешній спір ІМХО перейшов у площину машини до 92 р.в. і нові
    Це дещо неправильно ))
    Питання стоїть (примітивно звичайно, але дозвольте ІМХО) брати Г4 з невідомою історією але потужним двигуном і наманим фаршем, чи Г5 або октавію новьйо, у мінімальній комплектації, або поло у нормальній...

20. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

Такий висновок ти придумав собі сам і не потрібно нав*язувати його іншим. Ішлось про можливість попасти на лєву машину в салоні (цілком реальну), а не про то шо там всі вбиті, втоплені і т.д. При покупці б/у ти дивишся сам або їдеш до майстрів, платиш їм гроші шоб перевірити геометрію, лакофарбове покриття, стан мотору, коробки, електрики і т.д., і вибираєш самий достойний на твій погляд екземпляр. При купівлі машини в салоні ти про це не задумуєшся, або перевіряєш на сервісі офіціалів, де ту машину і марафєтили під продаж, і де тобі скажуть "канєшна нова і хароша".
    Щодо замовлення і "формування" машини покупцем, то не сміши людей. Поїдь на Алекс і замов собі то шо хочеш...виявиться шо то вони невозять, а така опція недоступна в Україні, а шкіряний салон іде тільки з автоматом, а такий колір обшивки чи стелі і такі вставки тільки на топ-бензинові версії, а такі версії машин взагалі не експортуються ВАГом в Україну і т.д. І все твоє "формування" машини зведеться до стандартних "класік" "комфорт" "елеганс" + пакет погані дороги (шо в перекладі означає "дешеві масляні стойки і високі пружини"), на більше наші дилери не здатні. А часто і стандартних комплектацій всіх нема, і кольорів немає вибору, бо "ітак куплять, куда дінуться", і купують же...

Не треба казок. Шоб машина розвалилась на швидкості на частини, спричинивши тим самим аварію (а не внаслідок аварії), то має бути повний штоц з суттєвими тріщинами на лонжеронах і всіх несучих частинах, з відкрученою підмоторною балкою, згнившими підсилювачми і порогами. Так шо "прекрасна і перевірена" то явно не про неї, бо будь-який більш-менш толковий майстер побачив би шо кузова в ній нема, і просто-напросто там розвал сходження би не зробилось через "плаваючі точки".
    Стосовно "прихильників нових авто" і "багато хто пішов вперід", то більшість прихильників нових авто глобально закупляє китайози, авео, сенси, дачії всякі і ін. фуфло, яке в нормальних країнах навіть не пробують продавати. Тому цей критерій мене не переконує, я керуюсь власною точкою зору, вибором і вимогами до авто, а не переконанням більшості.
    Безперечно, але чи вартує та _трішечки більша_гарантія такої переплати при покупці, залежності від офіціалів і попадання на бабло протягом гарантійного періоду? при нашому-то сервісі, добросовісності офіціала і якості нових машин?
    знову ж таки йдеться про співвідношення ціна/якість...

Якшо не пошкодуєш грошей на толкову діагностику, то історію машини тобі прочитають як з листка, просто треба шукати добру машину, а не брати будь-шо, перевіривши в "дяді Васі" в гаражі. І я б однозначно при такому розкладі вибрав би Г4 на фулі і з потужним мотором, а не порожню Октавію з чахликом, яка до того ж набагато сильніше впаде в ціні протягом 3-5 років експлуатації. А порівнювати г4 з Поло некоректно, людина націлена на гольф не купить машину нижче класом.

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)