Який розмыр автошин ставити зимою вузький чи широкий?

Тема у розділі 'Колеса', створена користувачем Miha, 5 вер 2010.

1. Drapula

Drapula Місцевий

VW Cross Polo 1.4 2008
    Вбачте за грубість і бажання потрапити на баню)))
    В обшем всі у світі барани, один scirocco - Наполеон!))))
    Для тебе хоч є якийсь авторитет в шинній чи автомобільній індустрії? до чиєї думки ти готовий прислухатись.Давай надішлемо йому офіційний запит)))Своїх я звичайно пропонувати не можу, оскільки вони всі ЄРЕТИКИ, і будуть нести АХІНЕЮ, посперичаємось на пиво, а на Фесті його пропєм:drinks:

2. scirocco

scirocco Аксакал

VW Scirocco GT 1988 KR VW Scirocco GL 1982 EG VW Mazda 3 MPS 2009 VW UAZ 469 VW GAZ 69 and others vw's
    Клубна карта:
    000001
    Ну почнемо з того, що аргумент це не обовязково цитата з літератури. Аргуме́нт (лат. argumentum) — істинне судження, за допомогою якого в процесі логічного доведення встановлюється істинність тези. (Вікіпедія). Тому те, що я приводжу, на відміну від кількості цитат з порадами (експертів чи ні, не важливо), є істинним судженням. Ти, як людина, що працює з текстами, мав би розуміти, що факт і цитата з порадою це різні речі, бо порада не містить фактажу, це просто особисте судження, кількість яких не може вплинути на правдивість. Особисто я не давав жодних порад а намахався навести аргументи, що можуть викликати контраргументацію, тобто я наводжу факт, а хтось каже що це не так і показує чому або просто згоден з фактом. Сумно, що цього не розумієш. А може і не бачиш. Якщо не бачиш - повторюся з аргументами, які ще ніхто не заперечив, хоч і з'явилося 5 сторінок тексту.

Зауваж, я ніде не кажу, що потрібно так а не інакше, не даю особистих порад. Натомість гілка переповнена особистими порадами на користь іншого судження. Сподіваюся, ти розумієш, чому така дискусія ненормальна?

Останнє редагування: 10 вер 2010
  3. scirocco

scirocco Аксакал

VW Scirocco GT 1988 KR VW Scirocco GL 1982 EG VW Mazda 3 MPS 2009 VW UAZ 469 VW GAZ 69 and others vw's
    Клубна карта:
    000001
    Це був твій останній аргумент. А я ще сподівався на здорову дискусію. За прорушення правил пішов в баню.

Прохання до всіх інших вести себе культурно. Для уникнення чвар прошу бути коректними, як би текст не поділяв вашу думку. Для тих, хто хоче надалі наїхати на мене повторю - я можу помилятися, докажіть це. Я знаю, що є наліпки, я знаю, що експерти рекомендують інше. Але я також поки переконаний, що це не виключає того, що ширша гума краща на зиму. Якщо це не так - скажіть чому, я просто хочу знати істину, я не нічого нікому рекомендую, просто хочу знати у чому помиляюся, або чи помиляюся взагалі.

P.S. Драпула, я тебе не забанив, це просто попередження. Але вважаю, що називати людей так, лише тому, що не поділяють думки це образливо, будь коректнішим наступного разу.

4. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    Я би не сказав, шо це аргументи.

Наприклад мешти з ковзанами порівнювати не коректно. Порівнювати можна ковзани із різною товщиною леза і мешти різного розміру :)

Техніка, призначена для пересування по снігу має широкі великі колеса або й гусениці чи повітряну подушку тому, щоб не провалюватися в глибокий сніг, а не для того щоб безпечно пересуватися по дорогах загального користування. Ми на своїх машинах по лісах і по полях не їздимо, тому такі девайси нам не актуальні.

Про молекули, нагрівання і тертя - то все може і якоюсь мірою має сенс, але це парафія фізиків, власне автомобільних інженерів, розробників резини , але від тебе, людини яка працює із текстами :D, це звучить не переконливо. Для різних умов, різних поверхонь і навантажень ці фізичні принципи працюватимуть по різному.

Для мене ясно як білий день навіть без різних аргументів, що ширша пляма доторку краще запобігає провалюванню в глибокий сніг, але гірше відбивається на керованості машини. Чим вужче, тим більша сила щеплення з дорогою і тим краще керується

5. scirocco

scirocco Аксакал

Клубна карта:
    000001
    Чому, я ж навіть привів цитату, що мої судження ніби відповідають теміну аргумент

Мені здавалося, так наглядніше. Ну ок, не проблема, скажу, що ширші ковзани мають більше тертя і гірший накат по льоді ніж вужчі. Хтось заперечить?
    На дорогах загального користування ця техніка теж прохідніша та стабільніша, але цей приклад не стосувався таких доріг а лише пояснень, що ширша пляма доторку зменшує тертя на снігу.
    Можливо непереконливо, але це зовсім не означає моєї неправоти.
    Це твоя думка, на яку маєш право і яку я поважаю. Це думка більшості, дякую за її чергове висловлення. Буду надалі сподіватися, що хтось заперечить мої тези і здорово докаже протилежне.

6. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    це закони природи! :) я тут ні при чім :)

• Подобається Подобається x 1
  7. scirocco

scirocco Аксакал

Клубна карта:
    000001
    Всі закони природи описані в фізиці, а про колеса там ні слова :) От в мною наведених фізичних процесах ніби нічого розбіжного... Але ок, якщо це зроблено заради завершення дискусії то я згоден, здорового тут мало що знайдеш, мабуть вартує завершити.

8. justfun

justfun Початківець

Golf mk1 '78

Це Marcus Grönholm - дворазовий чемпіон WRC обирає вузькі зимові шини.
    А ти?

9. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    Нє... не аргумент! Орест зара скаже "А якби вибирав широкі шини, то був би не дворазовим, а чотириразовим!" :)

10. ROS

ROS Аксакал

Renault Espace 2.0; Opel Vectra B 1.6; Toyota Celica GTi 1.8; Honda Dio 35; ІЖ Ю; Тула
    Клубна карта:
    000035
    НЕЗНАЮ ЯК ІНШІ, АЛЕ ДЛЯ МЕНЕ ОСТАННІ ДВІ СТОРІНКИ САМІ ЦІКАВІ!
    "Хто як хоче, так і др**е"

П.С. Назва теми: Який розмыр автошин ставити зимою вузький чи широкий?
    Розмыр- це напевно радіус диска, так його плюс/мінус всі на своєму авто знають.
    вузький чи широкий - за ширину вже достатньо в цій темі викладено!

Я ЗА ВИСОКИЙ ПРОФІЛЬ НА ЗИМУ! І МЯКШЕ І ДИСКИ ШАНУЮТЬСЯ!!!

Прохання: нероздувайте дискусію на рахунок висоти протектора і радіуса диска, буде скучно читати!

11. scirocco

scirocco Аксакал

Клубна карта:
    000001
    А ти хоч читав тему? Про раллі вже говорили раніше, на першій сторінці я відповідав про раллі.

Складно дискутувати, коли більше потрібно говорити про форму і культуру дискусії ніж про її зміст. Оскільки дискусії не буде, у всіх прошу вибачення за бажання внести течію емоцій в культурне русло ітп. Як кажуть, у кожного своя дорога.

12. Miha

Miha Місцевий

Renault Kangoo 1.5 dci 2005
    Клубна карта:
    000408
    та мова йде про ширину протектора автошини

13. RaZoR

RaZoR No Smoke No Power Diesel

A6 С5 Avant Quattro (AKE)2002p була)
    A4 B6 Avant (AVF)2004p Ше є!!
    A6 C4 Avant (AEL) 1996p була
    VW G4 (BCA)2003p також був
    вузький протектор створює більший питомий тиск на поверхню дороги і тому володіє кращими зчіпними властивостями - це фізика.

14. Олег М.

Олег М. Аксакал

VW Scirocco 16V GTX 1991, VW Scirocco mk1 1979 16V, VW Colf-1 Cabrio 1989, VW Golf Country 16V, VW Scirocco GTE mk1
    Клубна карта:
    000001
    Зауважу, Зі школи!

15. Bodyn

Bodyn Місцевий

AUDI 80 Б4 2.0MI
    ну і оскільки я ше трохи пам"ятаю фізики то і я всуну 5 копійок...правду кажуть чим менша площа опори на яку діє сила, тим більший тиск припадає на 1см квадратний:lol:
    тим скоріше машина закопається в рихлий сніг і сяде на пузо(провірено тої зими)
    ...взяти наприклад ожеледицю і вузькі зимові колеса, там тиск на 1см майже немає значення оскільки лід не розчинеться(якшо на місці не шліфувати), там має значення сама резина як матеріал, чим м"якша вона тим краще буде приставати до поверхні льоду і зачіплятися за нерівності, тому з цього випливає шо чим ширша поверхня опори тим більше нерівностей(мікро) зможе покрити площа плями шини і тим більший буде коефіцієнт тертя шини об поверхню і тим менший буде тормозний шлях, але то тільки якшо машина не рухається юзом бо там тонка не тонка один х...
    ....на міській каші(сніг+пісок+вода) широка шина буде плавати і тормозний шлях буде набагато довшим бо в тому випадку між шиною і дорожнім полотном створюється водяна бодушка, а от вузька шина набагато менший буде мати тормозний шлях.
    З всього вище написаного я зробив собі висновок шо нема чого шукати що краще, бо то похоже на шо ліпше шуба літом чи футболка зимою. Так шо на кожен вид дорожнього полотна тре свої шини:lol:а як нема таких можливостей то тре шукати оптимальний варіант на свій випадок!!!

16. RaZoR

Шось нічого смішного в тому не бачу.
    Це мабуть, якщо їздити по лісах і полях, думаю мова тут іде про звичайні міські дороги.
    Як тиск не має значення? Чим зимова шина відрізняється від літньої?
    Наведу декілька прикладів(не всі):
    1 - складом самої резини, щоб при низьких температурах зберігати свою еластичність.
    2 - Протектором, а саме присутністю великої кількості ламелів, і чим їх більше, тим ліпше (доречі користуюсь цим правилом при виборі зимових шин).
    І от чим більший тиск між поверхнею і шиною(зарахунок меншої площі контакту) тим ліпше ці ламелі роблять свою справу - поглинають всі нерівності які присутні на дорожньому покритті. А якщо тиску як такого недостатньо(широка резина) - в такому випадку зимова шина поводить себе як літня(без ламелів) просто неможе зацепитись за ці нерівності!
    Візьміть зимову шину і поступово нажимайте на неї пальцем, і чим сильніше ви це робите тим ширше ці ламелі розкриваються, в тому і полягає суть зимових шин і вужчого протектору. На істину не претендую, моя думка - вужчі, але в межах допусків виробника авто.

17. Bodyn

Bodyn Місцевий

AUDI 80 Б4 2.0MI
    то я так, про себе...)))
    траса львів-тернопіль до таких відноситься?))
    ніколи не бачив як дівчата зимою на чоботах з високими тонкими шпильками їздили по втоптаному снігу(хоч тиск на одиницю площі каблука є величезний(провірено)), а от я в черевиках неміг проїхатись хоч і хотів(питається чого, тиск то на одиницю площі малий) хома і про малюнок протектора я згідний, взагалі я думаю кожен хвалить своє болото, мені наприклад на ширшій(відносно) гумі було легше їхати по рихлому снігу і рушати тоже, а от таврії і тому подібне на вузьких колесах закопувались!

18. RaZoR

Та блін.... Шо Ви тут всі про черевики, мешти, чоботи зі шпильками, сноуборди і ковзани, мова іде про ШИНИ, ще раз нагадую про ШИНИ АВТОМОБІЛЬНІ, як можна порівняти підошву чи каблук з шиною?
    Вчіть матчасть! Шо таке автошина, шо таке аквапланування, шо таке ламелі!

19. RaZoR

Ну закопались, і що? Взяли тай розкопались!

А зимою що головніше? Керованість? Гальмівний шлях? Чи страх закопатись?

20. вова 001

вова 001 Active Member

Volkswagen Passat B5+
    Клубна карта:
    000063
    В мене питання.
    В мене пасат літні стоять 205\65\R15 (на кришці бака і взагалі ніде на кузаві про колеса нічо не пише тільки розхід пального) Чи можу я поставити на зиму 215\65?
    Я живу за Львовом і дороги не розчишчають то мені возити два комплекти (щоб доїхати до околиці Львова і кататися по Місті?)

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)