Ще не було часу ) Та і погода не льотна, плюс їздив в еуропу, то трошки не хотілося перед трьома тис. км щось міняти... А про круїз скажу, розхід той самий, просто комфортно капець ) Але тільки по магістралях :gamer:
мийка колектора Перевірив свій клапан ЕГР - він чистий і від вакууму нормально працює. Але у впускному колекторі бруд на стінках кілька мм. Може хтось стикався - чим можна його відмити? Чи допоможе автомийка з їхньою хімією для миття двигуна? Хочеться зробити протягом одного дня, тому експериментувати з різними засобами нема бажання. Дякую!
Спочатку шкрабати, потім мити. Автомийка, якщо все стоїть на машині -боронь боже ... потім машину не заведеш. все ручна робота, якщо зняте то можна. Мити починаючи з дросельної і бажано все зняти. Якщо не знімати то мити очисником карбюраторів. Якщо зняти то можна очисником двигунів АKRA K2..Бажано щоб та срань не попадала в циліндри
Мити впускний колектор (якщо не мати на увазі ззовні), не знявши його з машини, я би не додумався. Не знаю, на скільки получиться шкрябати, адже він не прямолінійний. Тому, в ідеалі, процес уявляю так: зняти колектор, а до компанії також інтеркулер і патрубки турбіни, залити їх якоюсь хімією, промити водою під тиском, просушити компресором. В даному ланцюжку для мене невідоме "якоюсь хімією", все інше здається логічним. Чи підійде очисник двигунів АKRA K2,( і де її взяти) чи треба щось агресивніше. СТО, яке б хотіло цим зайнятись, я не знайшов.
Вистарчає К2...мили не один раз нею і не треба на мийку. Купити в магазині - 30 грн флакон з розпилювачем. Шкрабати де вдасться.... як знімеш то все зрозумієш. Тільки зразу прокладками впускного запасись
Зняв я впускний колектор і зрозумів, що даремно я це зробив. Канали колектора продовжуються в головці і там також нагар. Колектор відмили і тепер діаметр каналу має перепад з більшого до меншого, тому є ймовірність, що відірветься кусок нагару, попаде під клапан і ... Юра, ви коли чистите колектор, то також чистите і головку?
І нічого страшного - попаде в циліндри - згорить і викинеться в трубу. Це не камінь і не кусок заліза. ГБЦ - чиститься скльки можна від колектора. Щоб почистити повністю тре знімати ГБЦ і витягувати клапана - ніхто цього не робить спеціально - нема сенсу і за дорого.
В мене був такий випадок — зняв я колектор на дизелі 1.9 , побачив нагар, почистив , почистив в головці доки дістав. Потім то всьо зібрав, почав заводити. В якийсь момент стартер підклинив, але мотор завівся. Але чомусь дуже дзвінко. Потім почав стихати, і потім почав троїти. З'явився білий димок, почало дути патрубки системи охолодження. Декілька разів я його ще завів, трохи прогрів, заглушив, дав вистигнути, і вже не завів — двигун перестав прокручуватись. Я провернув колінвал ключем декілька разів проти напрямку обертання, і мотор знов завівся. І знов все повторилось. Діагностика проблеми методом повної розборки двигуна показала, що після чистки впускного колектора кусочок нагару пройшов попри клапан і впав в циліндр. Згоріти і вилетіти він не встиг, і поршень впресував його до головки в такий невеликий кам'янистий “пляцочок” , який розмістився на краю поршня в перпендикулярному до осі пальця місці . Так як камера згоряння в дизелі відсутня, поршень спрацював як ричаг, і продавив юбкою стінку циліндра. Через тріщину в циліндр почав просочуватись тосол. Поки двигун не працював, тосол набирався в циліндрі , і тому стартер не міг провернути мотор на початку заводки. Проблема була вирішена гільдзуванням пошкодженого циліндра. Десь інтуїтивно я передбачав, що таке може статися, але думка “І нічого страшного - попаде в циліндри - згорить і викинеться в трубу. Це не камінь і не кусок заліза. “ плюс халатність взяли верх , і призвели до серйозного пошкодження двигуна. Ось такі от граблі.
Такого нагар зробити ніколи не зможе. Навіть якщо нагар не вспіє за перший раз згоріти його поршень впресує в алюміній ГБЦ і в сам поршень(алюміній є доволі мягкий матеріал) і нічого страшного - не один раз таке бачили при розборці двигунів. Навіть бачили кусочки кілець впресовані в ГБЦ - а сам кривошипно шатунний механізм разом з циліндрами був цілий. Те що в тебе сталось то означає що в тебе в циліндр попав якийсь дуже твердий предмет, який погнув сам шатун, А взагалі це що ти розказуєш щось не дуже реально - бо алюмінієва юбка поршня не може розвалити стальну стінку циліндра. Циліндр може розвалити або сам шатун або палець, а для того спочатку треба розвалити сам поршень. А нагар це по суті смола.
Підтримую Кума, про нагар. В мене, наприклад колись, кусочок поршня надщербився (х.з. чому) і поцарапав гільзу, як наслідок - компресія "впала", авто з ключа не заводилось, тільки з толкача (але заводилось і їздило),... це було зимою, після зими (2006 чи 2005) авто загнав на Bosch-сервіс-дизель в м.Біла Церква і капіталка. Перелік замінених частин до сих пір маю і катаюсь по сей час. Тому, піддаю сумнівам, те що нагар може покоцати гільзу в моторі чи сам поршень після того, коли ізвлікли мій поршень з надщербленою частиною.