"Дихніть в трубку!" Майже кожен попадав у ситуацію, коли інспектор «учуяв» запах (вчорашня вечірня пляшка пива чи просто бурхлива фантазія державного службовця). Тут є кілька нюансів, маленьких хитростей: існує кілька наводок на вас, про які ви навіть не підозрюєте. Наприклад, жуючи за кермом гумку ви багатократно підвищуєте шанс бути зупиненим на розвод. Інспектор вважає, що таким чином ви намагаєтесь погасити запах акоголю, щоб позбавити його сім’ю чесного заробітку. Часто після «дихніть» інспектор демонстративно відвертається і кривиться «від алкогольного запаху», при чому з рота потенційної жертви розводу можна максимум вчути дух ранкового сніданку і Blend-a-Med’у. Після цього кличе напарника і той повторює кривляння точно так само. Не дивуйтесь, вони закінчували один драмгурток при ОблДАІ і на якусь імпровізацію не здатні. Отже, що повинен знати водій? Водій повинен знати, що п’яним за кермо сідати не можна в жодному випадку, вповільнена координація і довший час реакції кардинально виключає можливість контролю за ситуацією. Якщо ж ви дозволили собі пляшку пива чи сто грам і пройшов достатній для виходу алкоголю з крові час, варто знати наступне. Інспектор може (і має право) запідозрити вас у стані алкогольного сп’яніння. В такому випадку він має право запропонувати (саме так - запропонувати!) дихнути в спеціальну трубку. Особисто я не раджу цього робити, але якщо вам так хочеться цього, зверніть увагу на такі речі: згідно наказу МВС України N 114/38/15-36-18 від 24.02.95 «Про затвердження Інструкції про порядок направлення громадян для огляду на стан сп'яніння в заклади охорони здоров'я та проведення огляду з використанням технічних засобів» ви маєте право перевірити трубку на відсутність механічних пошкоджень, порушення її герметичності, відсутності зелених вкраплень у наповнювачі та пересипання його трубці, гарантійний строк придатності. При цьому в обов’язковому порядку до огляду мають бути запрошені двоє свідків (тобто звичайних перехожих, не самих інспекторів). Якщо колір не змінився на зелений – реакція на алкоголь вважається негативною. Якщо ж позеленіло – це зовсім не значить, що ви вживали алкоголь. Трубка реагує на різні види продуктів споживання, каріес і т.д. Саме тому її покази визнаються правильними тільки і тільки тоді, коли ви з ними погоджуєтесь! При незгоді з диханням в трубку чи з її позитивною реакцією, ви з інспектором прямуєте до найближчого акредитованого медичного закладу, де вам зроблять всі відповідні аналізи і дадуть офіційний результат. Все вищесказане – просто цікаві і потрібні знання, але знати і пам’ятати вам потрібно наступне: якщо наїзди інспектора не припиняються, ви кажете: «Дихати в трубку не буду, їдемо здавати кров. Сечу здавати не буду. За аналізи платити не буду. І приготуйте зразу довідку в Університет (на роботу)». Дана порада працює, перевірено Не сідайте за кермом напідпитку, не уподібнюйтесь до бидла, яке показуть по «Магнолії». Цікаву інформацію по темі можна отримати на (колись офіційному) форумі ДАІ: http://www.bmwua.net/saiphorum/list.php?f=1 P.S. Також корисно вміти розраховувати кількість алкоголю в крові (промілле), згодом викладу приблизний розрахунок. Дана тема відразу створюється закритою. Для коментарів використовуйте приватні повідомлення, для обговорення – відкривайте нову тему (якщо такої ще не створено). Всі цікаві тези/спростування/доповнення будуть підклеєні до цієї теми. Розрахунок часу, необхідного для виведення алкоголю з організму Вага - 100 кг Випито 3 пляшки пива. В 0.5 л пива міститься 25 грам чистого спирту (5%об), таким чином було випито 75 г спирту (це 187.5 г горілки) Вода в тілі чоловіка складає 70% (у жінки ~60, відповідно отримуємо 70 кг води. Отримуємо промілле 75/70=1.07 Швидкість переробки етилового спирту організмом - 0.09-0.15 пром/год, прийнявши її як 0.1 отримуємо 1.07/0,1 = 10.7 год Повністю спирт вийде через 10 годин 43 хвилини. В наведеному розрахунку не враховано те, що частину спирту засвоюється в ротовій порожнині, шлунку..., але краще рахувати з запасом --- Стадії сп'яніння: <0,1 - в межах фізіологічної норми 0,1-0,3 - нормальна концентрація етилового спирту в крові в кількості, яка не дає функціональних змін 0,3-0,4 - субклінічне сп'яніння, водіння заборонене 0,5-0,9 - легка степінь сп'яніння, втомленість, деякі порушення координації 1,0-1,8 - середня степінь сп'яніння, неясне мовлення, похитування при ходінні, порушення психіки, орієнтування 1,9-2,8 - сильна степінь сп'яніння, ступор. Різке зменшення больової чутливості аж до анестезії, початкові ознаки отравлення організму 2,9-5 - гостре отравлення, стан, небезпечний для життя, кома 5+ - смертельне отравлення * взято з форуму Львівський тюнінг клуб
Все таки мені здається що найчастіше тебе просто пробують розвести на вміст алкоголю.Сам попадав в таку сиуацію:Зупиняють якось мене гайці і один починає мовляв: "від тебе чути запах" що я звісно заперечую бо був абслютно тверезий. Тоді він пропонує мені сісти в до них машину і дихнути в трубку, на що я погодився адже повністю впевнений в тому що вона нічого не покаже. В машині напарник каже те саме: "шось від тебе пахне алкоголем" дає мені дихати в трубку. Ще одне на що хо тілось звернути увагу що трубку мені дали не таку знаповнювачем який міняє колір, а з електронним табло на якому показується кількість проміле(наскільки я розумію з написаного вище що така трубка взагалі не використовується). Трубка показала 0.3 проміле на що гайці говорять "мовляв ти п'яний, зарас повезем тебе на експертизу" що я заперечую і починаю з ними сваритись казати що я нікуди не поїду і що їхня трубка нічого не показала. Але вони відповідають що нічого не знають. Один кличе другого типу нехай той кудись звонить за машиною яка повезе мене на експертизу. Тут в мене уривається терпець, я виходжу з їхної машини і починаючи скандалити на всю вулицю вимагаючи щоб мені повернули права і що нехай не розводять бо прибор нічого серйозного не показав. В решті решт я добився свого мені повернули права і відпустили.
Greyчув таку історію і не раз. кажуть, що туди добавляють мілікапельку алкоголю і хай навіть собака дихає, а покаже, що п*яний. з медичної сторони - в людини в організмі постійно є вміст алкоголю. якщо ти вип*єш літру кефіру, або кислого молока, навіть того ж йогурту - вміст піднімається, оскільки ці продукти проходять через процес бродіння і відповідно розчеплюються, виділяючи невелику частину алкоголю. з особистої думки. колись мені розказували про таку ситуейшн. треба такй прибор добре в руці махнути, так щоб повітря саме зайшло в той отвір, або якщо сильний вітер - направити проти нього ту дирку. В одного знайомого показало, що вітер п*яний. І в таких ситуаціях треба не те що в Довіру дзвонити, а в СБУ, Відділ Внутрішньої безпеки і прокуратуру разом взятих
В Україні визначили допустимий рівень алкоголю в крові http://news.lvivport.com/content/view/9701/105/ А крім того ДАІ закупить нові алкометри по 20 тис грн за штуку http://news.lvivport.com/content/view/10184/105/